Een vrouw staat boven op haar auto te wachten op hulp (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Rijscholen willen cursus 'auto te water' in lespakket

Rijscholen willen dat meer mensen leren wat ze moeten doen als hun auto te water raakt. De Vereniging Rijschool Belang pleit er dan ook voor om een cursus 'auto te water' op te nemen in het lespakket.

Uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat er zo'n 750 keer per jaar een auto te water raakt, waarbij 60 mensen overlijden.

Tijdens rijlessen is er geen aandacht voor wat een bestuurder in zo'n situatie moet doen. Ook de noodhamer ligt vaak op een verkeerde plek, waardoor de ruiten niet ingeslagen kunnen worden. En dat is met nieuwere auto's vaak wel nodig, omdat deuren en ramen door kortsluiting vergrendeld raken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Verplicht stellen is een lastige zaak, zegt Peter van Neck van de brancheorganisatie in het NOS Radio 1 journaal. "Maar je moet mensen wel de mogelijkheid bieden om zo'n training te doen. Als rijscholen kunnen we daar een steentje aan bijdragen." Veilig Verkeer Nederland en Brandweer Nederland steunen de oproep.

Auto's zo uitrusten dat inzittenden makkelijker kunnen ontsnappen ziet de auto-industrie niet zitten. In weinig landen is het risico op een dergelijk ongeluk zo groot als in Nederland en de mogelijke oplossingen zijn duur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl