Bij de beschieting kwamen zeker 31 vluchtelingen om het leven
NOS Nieuws

Beschieten Somalische vluchtelingen mogelijk vergissing

De Somalische vluchtelingen uit Jemen die aan boord van een boot door een helikopter werden beschoten, zijn mogelijk aangezien voor wapensmokkelaars. De vluchtelingen waren onderweg naar Sudan. Ze waren zo'n 50 kilometer uit de kust toen ze door een gevechtshelikopter onder vuur werden genomen. Zeker 42 opvarenden kwamen om het leven.

"Vermoedelijk waren er een paar honderd mensen aan boord toen het incident gebeurde", vertelt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "Vooral mensen die niet konden zwemmen, vrouwen en kinderen, zijn omgekomen."

Zaklampen

Mensensmokkelaar Al-Hassan Ghaleb Mohammed was aan boord toen het incident gebeurde. Persbureau AP sprak met hem: "Toen de helikopter begon te schieten brak er paniek uit onder de vluchtelingen. Ze gebruikten zaklampen om duidelijk te maken dat ze arme migranten waren. Vervolgens stopte het schieten, maar toen waren er al meer dan 30 mensen dood." Mohammed raakte zelf niet gewond.

Zo'n 80 opvarenden raakten gewond. Alle mensen aan boord waren geregistreerde vluchtelingen volgens de Internationale Organisatie van Migratie. De IOM probeert ervoor te zorgen dat alle gewonden medische zorg krijgen.

Apache-helikopter

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de schietpartij. Volgens getuigen werd er gebruik gemaakt van een Apache-helikopter. Het is bekend dat de Saudische luchtmacht de beschikking heeft over deze legerhelikopters.

De Saudiërs zijn betrokken bij de oorlog tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Ze verdenken hen ervan dat ze voor de kust van Jemen wapens smokkelen. Mogelijk hebben ze de vluchtelingen voor smokkelaars aangezien. Zelf hebben ze nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl