IOC-voorzitter Thomas Bach spreekt tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Comité staat olympische wedstrijden toe in Fukushima

Het olympisch comité heeft plannen van Japan goedgekeurd om tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2020 honkbalwedstrijden te spelen in Fukushima.

De stad werd in 2011 zwaar getroffen door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. De kerncentrale van Fukushima raakte zwaar beschadigd.

Nu, zes jaar na de ramp, wil Japan beginnen met de wederopbouw van de stad.

De organisatie van de Spelen hoopt dat de honkbalwedstrijden een extra impuls geven aan de stad. "We willen op deze manier de mensen uit het getroffen gebied steunen en weer hoop geven", zegt de organisatie.

Honkbal

Honkbal is een van de populairste sporten in Japan en staat in 2020 voor het eerst sinds jaren weer op het olympisch programma. Het is nog niet duidelijk hoeveel wedstrijden er in Fukushima gespeeld zullen worden. Volgens de organisatie wordt in ieder geval de openingswedstrijd van het toernooi in Fukushima afgewerkt

Terugblik: kernramp Fukushima (2011)

In 2011 kwamen bij Fukushima ongeveer 24.000 mensen om het leven. De meeste slachtoffers vielen door de tsunami die volgde op de aardbeving. Door de radioactieve straling die vrijkwam moesten 12.000 mensen hun huizen verlaten.

Een Japanse rechter heeft onlangs bepaald dat de staat en een energiebedrijf aansprakelijk zijn voor de ramp. Eerder waren er al schadevergoedingen uitgekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl