Een man zwaait met de Turkse vlag
NOS NieuwsAangepast

Organisatoren zeggen pro-Turkse demonstratie in Rotterdam af

De demonstratie die vanmiddag in Rotterdam zou worden gehouden onder het motto 'Solidariteit voor Turken' is door de organisatoren afgeblazen. Burgemeester Aboutaleb had al toestemming gegeven voor de demonstratie tegen het optreden van de politie afgelopen zaterdag bij het Turkse consulaat.

Op Facebook zeggen de Turks-Nederlandse organisatoren dat ze geen mensen in gevaar willen brengen. Ze vrezen dat tegenstanders de betoging verstoren.

Uitweg

Onduidelijk is op welke tegenstanders de organisatie doelt. "Het lijkt erop dat ze een uitweg hebben gezocht om deze demonstratie niet door te laten gaan, nadat een aantal Turks-Nederlandse organisaties er afstand van had genomen", zegt verslaggever Robert Bas.

De organisaties Turkse Federatie Nederland, Milli Görüs, Islamitische Stichting Nederland, UETD, HTIB en HIGV hadden aangekondigd dat ze niet zouden deelnemen aan de demonstratie. "Ze hadden Turkse Nederlanders zelfs opgeroepen om niet te komen", zegt Bas. "Dat lijkt de werkelijke reden dat de betoging niet doorgaat."

Hiermee blijkt volgens Bas maar weer eens hoe versnipperd de Turken in Nederland zijn. In dit geval ging het om een klein particulier initiatief door aanhangers van de Grijze Wolven, Turkse extreem-nationalisten. "Blijkbaar stonden de grote organisaties hier niet achter."

Aboutaleb

Ondertussen voert de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al maanden overleg met al deze organisaties om de spanningen in de Turkse gemeenschap te beteugelen. Dat doet hij al sinds de mislukte couppoging van afgelopen zomer.

"Maar die gesprekken zijn achter gesloten deuren, zegt Bas. "Als in Turkije bekend wordt dat bepaalde mensen met de burgemeester spreken, kunnen ze daar weer repercussies verwachten. Aboutaleb is daar heel voorzichtig mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl