'Mubarak wil wel weg, maar niet nu'
De Egyptische president Mubarak wil wel opstappen, maar niet nu. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Amerikaanse oorlogsverslaggeefster Christiane Amanpour. Zij zegt dat ze hem na een gevaarlijke tocht heeft gesproken in zijn paleis in Caïro.
Mubarak heeft gezegd dat hij er na tientallen jaren nu klaar mee is. "Ik wil wel stoppen, maar kan dat voorlopig niet omdat er dan totale chaos in het land uitbreekt", aldus Mubarak.
De president zegt dat hij bang is dat de radicale Moslimbroederschap dan de macht grijpt. Hij zou dat ook hebben gezegd in een telefoontje met president Obama.
Dialoog
De Egyptische vicepresident Suleiman heeft de Moslimbroederschap vandaag uitgenodigd voor een dialoog. Dat deed hij in een interview op de staatstelevisie. De radicale beweging was tientallen jaren verboden in Egypte. De Moslimbroederschap en oppositieleider ElBaradei weigeren tot nu toe met de regering te overleggen; ze vinden dat president Mubarak eerst moet opstappen.
Verder kondigde Suleiman in het interview aan dat de ambtstermijn van de president wordt beperkt en dat hij zelf niet meedoet aan de presidentsverkiezingen later dit jaar. Hij riep de betogers op het Tahrirplein in Caïro op naar huis te gaan. Volgens hem hebben ze met hun protesten veel bereikt.
Suleiman zei dat de betogers een enorme economische schade hebben veroorzaakt; hij schat dat ongeveer een miljoen toeristen Egypte de afgelopen dagen overhaast zijn ontvlucht.
Geweld
Op het Tahrirplein hangt nog steeds een gespannen sfeer. Af en toe laait het geweld tussen aanhangers en tegenstanders van president Mubarak weer op. Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders vielen de afgelopen dagen volgens het ministerie van Gezondheid zeker tien doden en raakten mensen gewond.
Tegenstanders van Mubarak proberen het Tahrirplein weer in handen te krijgen. Daar zijn nu veel aanhangers van het regime van Mubarak. Die braken eerder op de dag door de bufferzone die het leger op het plein met tanks had ingesteld. Er hebben zich weer veel mensen verzameld op het plein. Ze negeren het uitgaansverbod dat in de stad van kracht is.
Het leger lost waarschuwingsschoten en probeert weer een buffer te creëren tussen de twee groepen, maar houdt zich verder net als de afgelopen dagen grotendeels afzijdig.
Journalisten
De laatste dagen wordt het steeds moeilijker voor de media om verslag te doen van de opstand. Buitenlandse journalisten op en rond het Tahrirplein zijn vandaag mishandeld door aanhangers van Mubarak.
NOS-cameraman Eric Feijten werd vannacht door de autoriteiten tegengehouden. Hij moest zijn apparatuur afgeven en werd daarna geblinddoekt in een busje meegenomen. Feijten werd de hele dag rondgereden, zonder eten of drinken, en hij is bedreigd. Vanavond werd hij vrijgelaten en meldde hij zich telefonisch op de redactie vanuit een hotel.
GPD-correspondent Harald Doornbos werd met de dood bedreigd door een massa Mubarak-aanhangers. "We werden in een taxi opeens omsingeld en door aanhangers van Mubarak uit de taxi gesleurd. Ze zetten ongeveer letterlijk machetes op onze keel. Het zag er heel slecht uit. We zijn door een soldaat gered, hij probeerde ons te beschermen en we zijn uiteindelijk door het leger ontzet. Ik zit al lang in dit vak van crisisverslaggeving, maar dit is me nog nooit overkomen."
Het team van RTL Nieuws dat in Caïro zit, werd gisteren ook belaagd. Correspondent Roel Geeraerdts en zijn cameraman moesten hun beeldmateriaal afstaan, nadat ze een man hadden gefilmd die zich negatief over president Mubarak had uitgelaten.
Knokploegen
Er zijn berichten dat de aanhangers van Mubarak hotels binnendringen, op zoek naar journalisten. Veel vertegenwoordigers van Nederlandse media zijn verhuisd naar een hotel op wat grotere afstand van het centrum van Caïro.
De beroepsvereniging van journalisten NVJ raadt journalisten af naar Egypte te reizen. De oproep komt nadat bleek "dat er knokploegen actief zijn die het specifiek gemunt hebben op journalisten", aldus de NVJ. Voor journalisten die al in Egypte aanwezig zijn, geldt het advies om de ambassade te laten weten waar ze zitten.
Een aantal ambassadeurs in Caïro heeft geprotesteerd tegen de behandeling van journalisten. Ook premier Rutte heeft gezegd dat je 'met je tengels van journalisten af moet blijven'.
Reisverbod
Drie Egyptische oud-ministers hebben een reisverbod gekregen. Ook kunnen ze niet meer bij hun bankrekening, zo meldt de Egyptische staatstelevisie.
De ministers werden afgelopen weekend ontslagen door president Mubarak. Onder hen is de oud-minister van Binnenlandse Zaken die over de politie en geheime diensten ging.