NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse betogers bezetten ministerie om pensioenhervorming

Het Braziliaanse ministerie van Financiën in de hoofdstad Brasilia is enkele uren bezet geweest door honderden demonstranten. In het land werd vannacht massaal gedemonstreerd tegen een plan om de pensioenleeftijd te verhogen naar 65 jaar. Veel Brazilianen kunnen nu nog met pensioen als ze 54 zijn.

De bezetters konden pas na acht uur hardhandig uit het ministerie worden verwijderd. Volgens minister Meirelles van Financiën zijn er muren beklad, computers vernield en zijn veel ramen en deuren gesneuveld.

President Temer blijft erbij dat de pensioenhervorming nodig is, omdat het huidige systeem niet vol te houden is. Hij vergeleek het bestaande pensioensysteem met dat van Griekenland, Portugal en Spanje, waar het uitblijven van hervormingen tot een crisis heeft geleid.

Om de pensioenleeftijd te verhogen, heeft Temer de steun nodig van het congres.

Schade bij de ingang van het ministerie van Financiën in Brasilia

Verkeersinfarct

Volgens de oppositie heeft de president het niet goed voor met "de gewone Brazilianen", die hij met de maatregel zou willen straffen. Brazilië heeft een werkloosheidspercentage van 12,6 procent. Dat betekent dat ongeveer 13 miljoen Brazilianen geen werk hebben.

Niet alleen in de hoofdstad demonstreerden tienduizenden mensen tegen de pensioenplannen van de president. In Sao Paolo veroorzaakten de demonstranten een verkeersinfarct door op straat te demonstreren. Ook het openbaar vervoer kwam bijna geheel tot stilstand door een staking.

In Rio de Janeiro, Recife, Belo Horizonte en Curitiba gingen ook duizenden mensen de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl