Ståle Solbakken op de persconferentie
NOS VoetbalAangepast

Solbakken: Ajax doet alsof zij het voetbal hebben uitgevonden

Arrogant. Zo wordt Ajax omschreven in de Deense media. In Denemarken kunnen ze het amper geloven. Waarom is Ajax na de 2-1 uitnederlaag tegen FC Kopenhagen nog zo optimistisch over de afloop van de tweede wedstrijd in de achtste finales van de Europa League? Volgens de Denen is er sprake van onderschatting en arrogantie.

En niet alleen door Ajax, ook de Nederlandse media maken zich daar schuldig aan. Zo zijn er bijvoorbeeld geen Nederlandse journalisten aanwezig bij de persconferentie van Kopenhagen aan de vooravond van het duel, vertelt Mads Wehlast, sportverslaggever van de Deense krant Ekstra Bladet. Niet één. Trainer Ståle Solbakken en spits Andreas Cornelius zitten in de perskamer van de Arena met enkel landgenoten voor zich.

Andreas Cornelius (11) loopt juichend weg na de 2-1

"Er is niets mis met aantrekkelijk voetbal. Maar het is niet interessant als je aantrekkelijk speelt en tegelijkertijd verliest. Het is een soort van ziekte binnen de club dat ze denken dat het om mooi voetbal draait. Maar het gaat om het resultaat", sneert Cornelius naar Ajax. De kolossale spits was de maker van de 2-1 vorige week.

Een paar uur eerder hebben Ajax-trainer Peter Bosz en Kasper Dolberg al aangegeven dat Ajax toch echt beter is dan FC Kopenhagen. "Het kan zijn dat Kopenhagen fysiek sterker is en dat wij in de lucht minder zijn, maar wij kunnen veel beter voetballen", windt Dolberg er geen doekjes om.

En Bosz is het daarmee eens: "Het gaat erom wie de speelstijl het beste uitvoert. Wij moeten spelen zoals we altijd spelen. En dan zijn we goed genoeg om te winnen van Kopenhagen. Ik vind dat wij beter kunnen voetballen. En op dat vlak moeten wij het beslissen."

Ajax doet alsof zij het voetbal hebben uitgevonden. Wat is mooi voetbal?

Kopenhagen-trainer Ståle Solbakken

Kopenhagen-trainer Ståle Solbakken moet er een beetje om lachen. "Ajax doet alsof zij het voetbal hebben uitgevonden", aldus de 49-jarige Noor. "Maar wat is mooi voetbal? 38.000 passes over vijf meter, afstandsschoten van meer dan 40 meter of een behendige dribbel? Het is smaak. Ik heb me nog nooit beziggehouden met balbezit van de tegenstander op de eigen helft. Dat is voor mij saai voetbal."

Doelpuntenmaker en ex-PSV'er ontbreken

De man die vorige week al na 27 seconden scoorde, Rasmus Falk Jensen, is er niet bij in de Arena. De aanvaller heeft een voetblessure. Aanvoerder Mathias 'Zanka' Jørgensen ontbreekt wegens een schorsing. De Ivoriaan Jores Okore gaat hem vervangen. "Ik heb hem niet veel zien spelen, maar ik weet wel dat hij fysiek sterker is dan Zanka", zegt Dolberg eerder op de middag. "Ik denk niet dat ze hun speelstijl zullen veranderen."

Mathias 'Zanka' Jorgensen

Dat Ajax het moet doen zonder de geschorste Davy Klaassen, is vervelender, meent Dolberg. "Hij is offensief heel sterk en maakt veel meters voor het team. Davy neemt altijd het voortouw als het om vechtlust gaat. Toch denk ik dat we wel de spelers hebben die zijn absentie kunnen opvangen."

Solbakken is niet bang voor Ajax en hoopt donderdagavond de Arena stil te krijgen. Het zal voor Ajax hoe dan ook een moeilijke wedstrijd worden. FC Kopenhagen verloor dit seizoen slechts één Europees duel. En dan te bedenken dat de Deense club voor de winterstop in de Champions League uitkwam. Alleen bij Leicester City werd er verloren (1-0).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl