Kiezers brengen hun stem uit voor de verkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Jong of oud, man of vrouw; wie stemde op welke partij?

Onderzoeksbureau Ipsos heeft op basis van een enquête in kaart gebracht welke mensen op welke partij hebben gestemd. Een conclusie op basis van leeftijd: de meeste jongeren stemden op D66, GroenLinks en de VVD. Die laatste partij wist ook, samen met het CDA, de meeste ouderen naar zich toe te trekken.

Als we kijken naar opleiding dan blijkt dat de meeste hoogopgeleiden (23 procent) op de VVD hebben gestemd, gevolgd door D66 (17 procent) en GroenLinks (13 procent). De VVD wist ook veel laagopgeleiden te trekken (11 procent), maar de meeste laagopgeleiden stemden op de PVV (16 procent).

De VVD wist ook veel werkenden naar zich toe te trekken. Van alle Nederlanders met een fulltime baan stemde 23 procent op de partij. 13 procent kleurde een hokje op de lijst van D66 rood. De meeste mensen zonder baan stemden op de PVV (12 procent) en de SP (11 procent). Die twee partijen wisten ook de grootste groep arbeidsongeschikten naar zich toe te trekken (PVV 19, SP 15 procent).

Jong versus oud

Als we binnen de partijen kijken vallen ook wat dingen op. Zo wist GroenLinks een grote groep jonge kiezers naar zich toe te trekken. Van alle mensen die op de partij van Jesse Klaver stemden, is 35 procent tussen 18 en 34 jaar, het grootste aandeel jongeren van alle partijen. De partij wordt op de voet gevolgd door de ChristenUnie en de SGP en door D66. Van de kiezers die op die partij stemden, is 32 procent jonger dan 35.

De partij die relatief de minste jongeren tot de achterban kan rekenen, is de PvdA. Van alle kiezers is 13 procent jonger dan 35. Het PvdA-electoraat is een stuk ouder: 44 procent is 65 jaar of ouder. Daarmee spant de partij de kroon, gevolgd door het CDA met 31 procent en de VVD met 24 procent.

Man versus vrouw

Het VVD-electoraat bestaat voor het grootste deel uit mannen (59 procent). Ook het CDA (57 procent), de PvdA (56 procent) en de PVV (55 procent) hebben veel mannelijke kiezers. Een partij met een grote vrouwelijke achterban is GroenLinks (61 procent), gevolgd door de ChristenUnie en de SGP.

Opleidingsniveau

D66 is de partij met de meeste hoogopgeleiden; slechts 11 procent is laagopgeleid. Ook GroenLinks heeft een grote hoogopgeleide achterban. De PVV daarentegen heeft de grootste groep laagopgeleiden, en de minste hoogopgeleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl