'Ze bestookten de moskee met traangas'

Door redacteur Emil van Oers

In de straten van Caïro duren de onlusten voort, maar ook in de andere steden zijn er confrontaties tussen demonstranten en Mubarak-aanhangers. Volgens de 26-jarige demonstrant Hussein El Shafei is zijn stad Alexandrië, de tweede stad van het land, langzaamaan een bolwerk aan het worden van het Mubarak-kamp. Vandaag waren er gewelddadige confrontaties in Alexandrië.

"Ik ben meerdere keren in elkaar geslagen door aanhangers van Mubarak", zegt Hussein. "Vandaag ben ik geslagen met knuppels en geraakt door rubberkogels. Ook ben ik vandaag door politiemensen tijdelijk in een moskee opgesloten met een groep mededemonstranten. Ze bestookten de moskee vervolgens met traangas."

Oproep tot protest

Hussein is de kleinzoon van de tweede man naast oud-president Sadat. Hij is afgestudeerd arts en eigenaar van een studentencafé in Alexandrië. Hij is een van de initiatiefnemers van de anti-Mubarak-demonstraties in zijn stad.

Sinds vorige week dinsdag heeft hij meermalen via Facebook opgeroepen tot protest. Zelf liep hij elke dag mee met de demonstraties en deelt hij voedsel uit aan demonstranten, omdat hij uit een rijke familie komt.

Beschaafd

Terwijl gister in Caïro de vlam in de pan sloeg, bleef het in Alexandrië rustig. "Zowel voor- als tegenstanders van Mubarak protesteerden. Ze troffen elkaar bij de belangrijkste moskee waar ze meningen uitwisselden op een beschaafde manier", zegt Hussein.

"Er was geen fysiek geweld. Ze deden samen het gebed, rookten samen en maakten grappen. Daarna ging ieder weer zijn eigen weg."

Zwaarden en honkbalknuppels

Volgens Hussein was dat afgelopen dinsdagnacht helemaal anders. Toen was er al wel een gewelddadige confrontatie tussen de twee kampen. "Na de toespraak van Mubarak kwam er een grote groep mensen onze kant op. We dachten eerst dat het anti-Mubarak-demonstranten waren, maar toen hoorden we ze 'Mubarak we zijn met jou!' scanderen. Ze droegen messen, zwaarden en honkbalknuppels."

"We maakten een menselijke keten om de rest van de groep te beschermen. Ze vielen ons aan en toen heb ik het alarmnummer gebeld. Een legertank kwam opdagen en schoot in de lucht. Het geweld hield voor even op, maar daarna laaide het weer op."

Stockholmsyndroom

"De bevolking is verdeeld", vertelt Hussein. "Veel mensen beschuldigen de demonstranten van de schade, de economische problemen en het lamleggen van het dagelijks leven. Egypte is geïnfecteerd met het Stockholmsyndroom."

"Morgen is het 'de vrijdag van het vertrek', zoals wij dat noemen. Of Mubarak neemt afscheid van zijn troon, of wij nemen allemaal afscheid van het leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl