NOS NieuwsAangepast

Juncker en Tusk: solidair met Nederland in conflict met Turkije

Tusk: 'Europa is Nederland'

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie en EU-president Tusk hebben hard uitgehaald naar Turkije en gezegd dat ze solidair zijn met Nederland in het Turks-Nederlandse conflict. Er werd zelfs een verklaring in het Nederlands voorgelezen.

Na de weigering van Nederland om twee Turkse ministers toe te laten, beschuldigde de Turkse president Erdogan de Nederlandse regering van nazisme en fascisme.

Tusk kwam in het Europees Parlement met een verklaring in het Nederlands. Hij herinnerde eraan dat Rotterdam, de stad van Erasmus, in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's is vernietigd. "De stad heeft nu een burgemeester die in Marokko is geboren. Wie daar fascisme ziet, is los van de werkelijkheid. Wij zijn Europeanen en trots", zei de EU-president. Na zijn toespraak kreeg hij een applaus van de parlementsleden.

Commissievoorzitter Juncker zei dat het een schande is wat president Erdogan heeft geroepen over Nederlandse nazipraktijken. "Ik zou nooit accepteren wat er allemaal gezegd is", zei hij. Volgens Juncker neemt Turkije met de uitspraken afstand van Europa en lijkt het niet te willen toetreden tot de EU.

Het is de eerste keer dat Juncker en Tusk in het Europees Parlement reageren op het Turks-Nederlandse conflict, dat afgelopen zaterdag in Rotterdam escaleerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl