Het laboratorium van Avantium in het hoofdkantoor
NOS NieuwsAangepast

Beleggers steken 100 miljoen euro in flessen van suiker

De Amsterdamse beurs heeft er een nieuw beursfonds bij. Het bedrijf Avantium, maker van een nieuw soort biofles, heeft sinds 9.00 uur een beursnotering.

Het bedrijf werkt al een kleine tien jaar aan de ontwikkeling van PEF-flessen. Dat zijn flessen van plantaardige grondstoffen, in dit geval suikers. De huidige plastic flessen, PET-flessen, zijn gemaakt van aardolie.

"Steeds meer consumenten willen een duurzaam product dat niet meer afhankelijk is van olie", zegt bestuursvoorzitter Tom van Aken. "Aan onze flessen komt geen druppel aardolie te pas."

PEF-flessen

Volgens het bedrijf hebben PEF-flessen het voordeel dat ze steviger zijn. Er komt minder zuurstof in de fles. "Als je iets hebt dat gevoelig is voor zuurstof, bijvoorbeeld ketchup of bier, dan blijft dat langer goed", zegt Van Aken.

De grootschalige productie van de flessen moet nog op gang komen. Daar moet het geld van beleggers bij helpen. Samen met chemieconcern BASF wil Avantium een fabriek in Antwerpen bouwen.

Het is nog onzeker of het bedrijf succesvol wordt, schrijft Avantium in hun prospectus. Voorlopig lijdt het bedrijf verlies en het is de vraag of er ooit winst wordt gemaakt. Pas in 2021 is de fabriek in Antwerpen operationeel, als alles volgens plan gaat. Tot die tijd kan er nog veel gebeuren.

Beurshandel

Avantium heeft iets meer dan 100 miljoen euro opgehaald met de beursgang. Beleggers konden aandelen kopen voor 11 euro per stuk.

Inmiddels is op de beurs de handel in de aandelen begonnen. Het aandeel opende zo'n 5 procent hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl