In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Turkse gemeente dreigt vriendschap met Nijmegen te verbreken

De Turkse gemeente Gaziantep dreigt de stedenband met Nijmegen te verbreken als die stad geen afstand neemt van de Nederlandse regering in de diplomatieke rel met Turkije.

Volgens burgemeester Bruls van Nijmegen staat dat op de officiële website van de gemeente Gaziantep. Zelf is hij nog niet op de hoogte gesteld door de gemeente. Eerder zijn in Gaziantep wel al borden weggehaald die waren geplaatst ter ere van de vriendschapsband.

Geen sprake van

Tegen Omroep Gelderland zegt Bruls dat hij niet van plan is afstand te nemen van de Nederlandse regering. "Daar kan natuurlijk geen sprake van zijn", zegt hij. De Turkse betrokkenen moeten vooral in de spiegel kijken, zegt hij.

"Ik vind het heel erg teleurstellend, ook voor alle mensen die er zo hard aan gewerkt hebben. Het is jammer dat de politieke beslommeringen in Turkije ook de stedenbanden gaan bepalen." Volgens Bruls is de kracht van een stedenband juist dat politiek niet meespeelt.

Einde aan vriendschap

Het is nu wachten op een officiële brief uit Gaziantep, zegt Bruls. Het lijkt erop dat er een einde komt aan de vriendschap tussen de twee gemeenten.

"It takes two to tango", aldus Bruls.

Advertentie via Ster.nl