'Het allerfijnste aan Wenen? Dat is toch het openbaar vervoer'
Wenen is opnieuw uitgeroepen tot prettigste stad om in te leven. Al acht jaar op rij staat de Oostenrijkse hoofdstad boven aan de lijst die adviesbureau Mercer ieder jaar opstelt. Maar wat maakt Wenen nou zo aantrekkelijk?
"Het is een wereldstad met zo'n twee miljoen inwoners, maar met een heel dorpse sfeer. Er zijn allemaal kleine wijken, met parkjes en kerken. Het is hier ontzettend relaxed", zegt journalist Sandy Verhoeve die woont en werkt in de stad. In 2014 maakte ze samen met haar man de overstap van Nederland naar Wenen.
"Toen ik hiernaartoe kwam dacht ik dat het een beetje truttige, suffige stad was, met alleen maar mensen die van klassieke muziek houden. Maar er is hier ook een heuse hipster-cultuur ontstaan. Daardoor zijn er allemaal leuke tentjes en hangt er een gezellige sfeer."
Maar het allerfijnste vindt Verhoeve het openbaar vervoer in de stad. "Dat is heel toegankelijk. Voor 365 euro per jaar heb je een ov-kaart voor bus, metro en tram. Voor 1 euro per dag kun je dus de hele stad door crossen. Je hebt eigenlijk helemaal geen auto nodig."
Ook hoef je nooit langer dan acht minuten te wachten, staan de wachttijden duidelijk aangegeven en word je eigenlijk nooit gecontroleerd, zegt Verhoeve. "Ik denk dat ik slechts vier keer per jaar mijn kaartje hoef te laten zien. Dat zou in Nederland nooit kunnen, daar zou iedereen zwartrijden. Hier in Wenen houden ze zich goed aan de regels."
En mensen die dat niet doen, worden tot de orde geroepen. "Dat merkte ik toen ik een keer door rood liep toen er geen verkeer aankwam. Daar moest ik wel even aan wennen. Ook kunnen de mensen hier een beetje nors zijn. Het is niet zo spontaan als in Nederland. Aan de andere kant is het hier wel altijd lekker rustig en stil."
Ik durf hier midden in de nacht over straat te lopen en houd mijn tas minder strikt in de gaten dan in Nederland.
In het onderzoek van adviesbureau Mercer naar de levenskwaliteit in steden krijgt infrastructuur, waar openbaar vervoer onder valt, veel gewicht. Er zijn in totaal tien categorieën. Mercer kijkt bijvoorbeeld ook naar gezondheidszorg, criminaliteit, onderwijs en politieke stabiliteit.
In die laatste categorie scoort Wenen twee tienen en drie negens. "Oostenrijk onderhoudt goede relaties met andere landen en is stabiel. Demonstraties en stakingen komen vaker voor, maar die verlopen over het algemeen vreedzaam. Gewelddadige misdrijven komen nauwelijks voor en de stad is veilig voor bezoekers", schrijft Mercer in het onderzoek.
Het adviesbureau stelt de lijst van 231 steden op voor grote bedrijven die expats willen uitsturen. Op basis van het onderzoek bepalen multinationals waar ze hun werknemers naartoe sturen en hoeveel die betaald krijgen.
Verhoeve voelt zich erg veilig in Wenen. "Er is natuurlijk wel criminaliteit, maar voornamelijk in bepaalde wijken. Daar wordt drugs gedeald, hangen daklozen en zijn prostituees. Maar buiten die wijken voel ik me extreem veilig. Ik durf midden in de nacht over straat te lopen en houd mijn tas minder strikt in de gaten dan in Nederland."
Cultuur is geen zwaarwegende categorie, maar wordt wel meegenomen in het onderzoek. En terecht, aldus Verhoeve. "Het cultuuraanbod in Wenen is groot en indrukwekkend, in mooie gebouwen. Het museumkwartier is een populaire ontmoetingsplek. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd in musea."
Op muziekgebied is volgens Verhoeve de hele week door genoeg te beleven. Ook roemt ze de bijzondere architectuur in de stad. "Er is veel Jugendstil te vinden, maar ook heel moderne gebouwen. De sfeer van weleer gemixt met moderniteit."
Alle steden in het onderzoek van Mercer worden afgezet tegen New York, die stad is het nulpunt. Duitstalige steden doen het opvallend goed in de ranking. Wenen staat met Zürich, München, Düsseldorf, Frankfurt en Basel in de top-10.
Amsterdam staat op de twaalfde plaats. Brussel daalde zes plekken naar plaats 27, vanwege de terroristische aanslagen van vorig jaar. Helemaal onderaan de lijst staat de Iraakse hoofdstad Bagdad, die al jaren wordt geteisterd door aanslagen.