NOS Nieuws

'Meer regen, minder sneeuw op Noordpool'

Aan het einde van deze eeuw zal er op de Noordpool meer regen dan sneeuw vallen. Dat hebben klimaatonderzoekers van het KNMI berekend. Al eerder was bekend dat er, door de opwarming van de aarde, tot 60 procent meer neerslag zal vallen in het Noordpoolgebied. De onderzoekers stellen nu dat dat vooral om regen gaat, terwijl wetenschappers er altijd van uitgingen dat om sneeuw zou gaan.

Gevolgen

Volgens KNMI-onderzoeker Richard Bintanja zal de regen veel invloed hebben op de ecologie van het Noordpoolgebied. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat rendierpopulaties sterk afnemen doordat de regen op land vastvriest en het voedsel voor de dieren onbereikbaar wordt.

De regenval kan ook bijdragen aan de opwarming van de aarde. Regen brengt meer warmte over dan sneeuw, waardoor de permafrost, de permanent bevroren ondergrond, sneller zal smelten. Bintanja: 'In die ondergrond zit methaan opgeslagen en dat is een heel sterk broeikasgas'.

Aandacht

Onderzoekers hebben tot nu toe weinig aandacht gehad voor de regenval. Het is volgens Bintanja over het hoofd gezien bij het opstellen van klimaatmodellen, mede omdat het moeilijk is om metingen te doen op de Noordpool. Onterecht, stelt hij: 'Er is tot nu toe veel aandacht geweest voor het smelten van het zee-ijs, maar regenval is net zo belangrijk, zo niet belangrijker voor de klimaatmodellen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl