Een cel in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen

Nederland heeft minste mensen in gevangenis

In Nederland zitten de minste mensen in de gevangenis van Europa. Uit cijfers van de Europese instantie SPACE blijkt dat er per 100.000 inwoners 53 mensen vast zitten in Nederland. Ter vergelijking: in Rusland zitten ruim 439 mensen per 100.000 inwoners in de gevangenis.

Gemiddeld zaten in 2015 in Europa 115,7 per 100.000 mensen in de gevangenis. Dat is 7 procent minder dan het jaar ervoor.

In Nederland zitten volgens de cijfers relatief veel mensen vast zonder een definitieve uitspraak van een rechter. 43,4 procent van de gevangenen moet zijn straf nog horen, tegen een Europees gemiddelde van 25,4 procent.

Steeds minder

Het aantal mensen in de gevangenis in Nederland neemt al jaren af. In de periode 2006 tot 2015 was het zelfs de sterkste daling in Europa, met 44 procent.

Eind december publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek ook cijfers over het aantal mensen in de gevangenissen. Door een andere rekenmethode verschillen die van de cijfers van SPACE. Zo zijn de Europese cijfers gebaseerd op één specifiek moment in het jaar, terwijl het CBS in zijn cijfers alle gedetineerden gedurende het hele jaar meeneemt.

De trend is wel hetzelfde, ook bij het CBS is een afname van het aantal gevangenen te zien. Het CBS zei toen dat de daling samengaat met de teruglopende criminaliteitscijfers. Het aantal mensen dat in tbs zit is niet meegenomen in de cijfers, maar ook dat is de afgelopen tien jaar gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl