President Erdogan eergisteren op een persconferentie over Nederland
NOS Nieuws

'Turkije klaagt ook bij VN en OVSE'

Turkije wil ook een klacht over Nederland indienen bij de Verenigde Naties, de Raad van Europa en bij de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Dat schrijft de Turkse krant Hürriyet. Door minister Kaya afgelopen weekend terug te sturen naar Duitsland en minister Cavusoglu te weigeren, heeft Nederland het Verdrag van Wenen geschonden, stelt Turkije.

Gisteren maakte president Erdogan al bekend dat de ministers Cavusoglu en Kaya Nederland aanklagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Volgens bijzonder hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops is dat geen kansloze rechtszaak. Alleen zou Turkije volgens hem als staat een klacht moeten indienen. Turkije zou zich kunnen beroepen op het Europese recht tot vergadering en vereniging, waarin staat dat iedereen recht heeft op politiek niveau bij elkaar te komen.

Universitair docent Volkerenrecht Marieke de Hoon (Vrije Universiteit) geeft Turkije geen kans. "Er is geen regel binnen het internationaal of nationaal recht die Nederland dwingt een buitenlandse minister toe te laten voor een politieke speech, als hier geen goede afspraken over te maken zijn over de openbare orde en veiligheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl