Timmermans: we moeten blijven praten met Turkije
De verhouding met Turkije moet weer zakelijk worden, zegt Frans Timmermans. "We hoeven geen dikke vriendjes te worden, maar moeten wel gewoon met elkaar blijven praten", aldus de vice-voorzitter van de Europese Commissie. Opzeggen van het associatieverdrag, zoals CDA-leider Buma wil, is wat hem betreft niet aan de orde. "Dat is van een flinksheid waar we niets mee opschieten."
Timmermans reageert vandaag op de gebeurtenissen van afgelopen weekend in Rotterdam.
Ik heb vooral boodschappen doorgegeven, dat is het enige dat ik op dat moment kon doen.
De telefoon rinkelde zaterdagavond onophoudelijk bij de Europese Commissie. De Turkse minister van Buitenlandse zaken belde met Frans Timmermans, Federica Mogherini en de Griekse commissaris Dimitris Avramopoulos. "Ik heb vooral boodschappen doorgegeven, dat is het enige dat ik op dat moment kon doen", vertelt Timmermans. "Er was dus wel van beide kanten behoefte op dat moment met elkaar in gesprek te blijven."
Uit de hand
Het woord de-escaleren speelt op de eerste werkdag na het weekend een grote rol in de Europese discussie. Brussel vreest dat de discussie de komende dagen opnieuw uit de hand loopt.
Timmermans wil dat Turkije en de EU-lidstaten, waaronder Nederland, weer gewoon in gesprek gaan. "Alleen schreeuwen, oorlogsretoriek levert niemand iets op. Heel verstandig dat van beide kanten kennelijk de behoefte bestaat om te de-escaleren en ook goed dat premier Rutte de Turkse premier heeft aangeboden in gesprek te gaan."
Maatregelen tegen Turkije wil de Europese Commissie nu niet nemen. "Wat wij doen is heel hard zijn over de ontwikkelingen in Turkije, maar we blijven wel betrokken. Dat wil zowel de Turkse oppositie als alle journalisten die in Turkije in de verdrukking zijn. Al die mensen in de oppositie zeggen tegen ons: laat ons niet in de steek."
Turkije deal
De Turkije-deal over de vluchtelingen blijft wat Timmermans betreft ook gewoon overeind staan. "We geven geen miljarden aan de Turkse regering. Er gaat geld naar scholen voor vluchtelingen, voor ziekenhuizen en voor voedsel. Bovendien is die afspraak over de vluchtelingen net zozeer in het belang van Turkije als van de Europese Unie."
Timmermans verwacht dat de hoge toon die we de afgelopen dagen hebben gehoord de komende weken zal aanblijven. "Tot 16 april zal er sprake zijn van een hoog niveau van retoriek." Op die dag is het Turkse referendum. De Turken kunnen dan stemmen over een grondwetswijziging die president Erdogan meer macht geeft.