Acht maanden cel voor zoutzuurgooier Terborg
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Acht maanden cel voor zoutzuurgooier Terborg

De rechtbank in Arnhem heeft een man uit Gaanderen veroordeeld tot acht maanden cel voor een aanval met zoutzuur. De man ontkent alles, maar voor de rechters staat vast dat hij het gedaan heeft.

De 73-jarige man gooide in september vorig jaar zoutzuur naar een bewoner van het Gelderse Terborg. Het 52-jarige slachtoffer raakte relatief lichtgewond; hij liep eerstegraads brandwonden op. Maar dat had volgens de rechtbank makkelijk erger kunnen zijn.

De man uit Gaanderen moet ook 2000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Dat is beduidend minder dan de 60.000 euro smartengeld die het slachtoffer had geëist.

Mondkapje

Het is nog steeds onbekend waarom de man uit Gaanderen de aanval met zoutzuur deed. Wel duidelijk is dat dader en slachtoffer elkaar kenden.

Volgens de rechtbank staat vast dat de aanval met voorbedachten rade plaatsvond. De dader had het middel een paar dagen eerder gekocht en drong de woning in Terborg binnen met een mondkapje op en plastic handschoenen aan.

"Smerig onderzoek"

"Vooraf was de vraag vooral: waarom werd het slachtoffer met zoutzuur aangevallen? Die vraag gaan we niet beantwoord krijgen", zei verslaggever Steven Ophoff van Omroep Gelderland eerder.

In zijn laatste woord tijdens de rechtszitting in februari zei de verdachte alleen maar dat het onderzoek niet klopte. Hij noemde het "smerig" en zei dat hij "nooit bewijzen had gezien". Zijn advocaat eiste vrijspraak.

Het OM eiste tijdens de zitting een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Maar de rechter besloot geen voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. "Een lichtere straf zou de ernst van de zaak geen recht doen", aldus de rechtbank vandaag.

Advertentie via Ster.nl