Een concept-car van BMW, Intel en Mobileye gaan met BMW samenwerken
NOS NieuwsAangepast

Intel koopt voor 15,3 miljard dollar 'ogen' van zelfrijdende auto

Intel, bekend als de maker van computerchips, wil voor 15,3 miljard dollar het Israëlische bedrijf Mobileye overnemen. Het bedrijf maakt 'ogen' voor zelfrijdende auto’s en heeft op dat gebied veel samengewerkt met Tesla.

De 'ogen' vertellen de auto bijvoorbeeld waar er een voetganger oversteekt of wanneer er een auto langszij scheurt. Goede ogen en 'hersenen' (de computerchips) zijn samen veel geld waard. Intel koopt het bedrijf om zo zijn grip op de markt voor zelfrijdende auto's te verstevigen.

Ogen en brein komen samen

"Deze overname zorgt er in feite voor dat de intelligente ogen van de autonome auto worden samengevoegd met het intelligente brein dat de auto uiteindelijk aanstuurt", zegt Intel-topman Brian Krzanich. Met het brein doelt hij op de computerchips, die zijn bedrijf maakt. Mobileye blijft zelfstandig. De afdeling die zich bij Intel bezighoudt met mobiliteit stapt over naar het Israëlische bedrijf.

Vorig jaar zomer kondigden Intel, BMW en Mobileye aan dat ze de komende jaren samen volledig autonome auto’s gaan bouwen, die in 2021 de weg op kunnen. Mobileye bestaat sinds 1999 en heeft een beurswaarde van 10,6 miljard dollar. Intel betaalt dus een bonus van 4,7 miljard dollar.

"Je ziet dat steeds meer bedrijven geld steken in wat je de iPad op wielen kunt noemen; de slimme zelfstandige auto", zegt hoogleraar Automotive Maarten Steinbuch aan de TU Eindhoven. "Een recent voorbeeld daarvan is Qualcomm, dat vorig jaar voor 43 miljard euro het Nederlandse NXP overnam." Het Nederlandse bedrijf maakt computerchips voor zelfrijdende auto's.

"De markt voor zelfrijdende auto’s is enorm in ontwikkeling en daar spelen al deze bedrijven op in, want er valt gigantisch veel geld in te verdienen." Steinbuch verwacht dat er nog meer overnames volgen. "Het wordt interessant om te zien wat Apple gaat doen. Het bedrijf heeft bijna 250 miljard dollar in kas en heeft veel interesse in de automotive wereld."

Ruzie met Tesla

De samenwerking tussen Mobileye en Tesla eindigde vorig jaar in een fikse ruzie. Mobileye beschuldigde de automaker ervan met zijn autopilot-functie (die de auto zelfstandiger maakt) niet de veiligheid van passagiers voor te stellen. Aanleiding hiervoor was het dodelijke ongeluk in Amerika met een Tesla waarvan de autopilot aanstond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl