Een uitgehongerde kameel in het noordoosten van Somalië
NOS NieuwsAangepast

Droogte in Somalië treft mens en dier

Ernstige droogte in Somalië heeft het leven van vele dieren en hun herders verwoest. In het uitgestrekte landschap liggen op veel plaatsen dode dieren. Putten zijn drooggevallen. Herders moeten daardoor lange tochten maken naar afgelegen gebieden, in de hoop water te kunnen vinden.

Een team van het Nederlandse Rode Kruis is op weg naar Somalië om de mensen in het land te helpen. "We verwachten vele miljoenen mensen die honger hebben en vele honderdduizenden kinderen die ernstig ondervoed zijn", vertelt coördinator Frido Herinckx in het NOS Rado 1 journaal.

Hongersnood en droogte leiden tot een humanitaire crisis in Somalië

"De situatie is ontstaan door meerdere factoren. De situatie was al kritisch door het langdurige conflict dat in Somalië aan de gang is, en die situatie is versterkt door de heftige droogte", vertelt Herinckx. "Daardoor zijn veel oogsten mislukt."

Twee opeenvolgende seizoenen waarin nauwelijks regen is gevallen hebben geleid tot grootschalige misoogsten. De droogte leidt er toe dat dieren het niet overleven. Meer dan de helft van het vee is omgekomen. Families verliezen hierdoor niet alleen hun inkomen, maar ook eten en melk, een belangrijke bron van voedingstoffen.

De afgelopen maanden is de situatie alleen maar erger geworden.

Frido Herinckx

Het team van het Nederlandse Rode Kruis is onderweg naar Somalië om de lokale hulporganisaties zoals de Rode Halvemaan te ondersteunen. "Ze bieden daar al al meer dan een jaar hulp door voedsel uit te delen, maar de afgelopen maanden is de situatie daar erger geworden".

Daarom heeft het Nederlandse Rode Kruis de plannen vergroot. "Tot voor kort was onze doelstelling ruim honderdvijftigduizend mensen helpen. Dat aantal is nu verhoogd naar bijna een half miljoen", vertelt Herinckx.

Een team van het Rode Kruis is op weg naar Somalië

Veilgheid

Tot op heden hebben we alle hulp veilig kunnen uitvoeren", vertelt Herinckx. "Maar veiligheid blijft wel een dagelijks ding van aandacht. We zijn geen specifiek doelwit van de partijen die daar in conflict zijn, maar we brengen natuurlijk wel eten het land binnen. Dat goed is gewenst."

Uit het verleden weet Herinckx dat het Rode Kruis een doelwit kan zijn. "We moeten dagelijks zorgen dat we niet worden aangevallen. Dat doen we door uit te leggen waar we voor staan, aan wie we hulp komen brengen en waarom we dat doen. We hopen op die manier acceptatie te kweken."

De bevolking van Nigeria, Zuid-Sudan, Somalië en Jemen kampt met droogte, burgeroorlogen en lijdt honger. VN-topman Stephen O'Brien riep daarom dit weekend de Veiligheidsraad op tot actie.

"Om precies te zijn, hebben we voor juli 4,4 miljard dollar nodig", zei O'Brien. Het Nederlandse kabinet maakte gisteren bekend dat het twee miljoen euro vrijmaakt voor deze gebieden. De teller van Giro 555 voor slachtoffers van de droogte in Afrika en Jemen staat op ruim vijf miljoen.

'Wij hebben de mogelijkheid om verder lijden te voorkomen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl