Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco
NOS NieuwsAangepast

'30 tot 50 miljoen actieve Twitter-accounts zijn bots'

Negen tot vijftien procent van de actieve Twitter-gebruikers zijn bots. Dat stellen (klik hier voor link naar pdf-bestand) onderzoekers van de Universiteiten van Zuid-Californië en Indiana. Dit zijn geautomatiseerde accounts die op commando, al dan niet tegen betaling, berichten kunnen retweeten en liken om zo invloed uit te oefenen.

Twitter telt volgens de laatste kwartaalcijfers zo'n 320 miljoen gebruikers, dat betekent dat achter zo'n 30 tot 50 miljoen daarvan geen normale gebruikers zitten. Een behoorlijk aantal voor een bedrijf dat toch al niet zo hard groeit.

Duizend signalen

De universiteiten zeggen tot deze conclusie te zijn gekomen door het analyseren van meer dan duizend variabelen. Er is bijvoorbeeld gekeken naar het gedrag van gebruikers; wie zijn hun vrienden, waarover twitteren ze en wat is het sentiment? Verder wordt gekeken naar patronen en naar wanneer gebruikers actief zijn.

Twitter zegt dat er minder bots actief zijn. Volgens het platform waren er op 31 december 2016 maximaal 27 miljoen accounts (8,5 procent) die geautomatiseerd twitteren.

Dat Twitter te maken heeft met veel bots is een bekend gegeven en een probleem waar het platform al jaren last van heeft. Begin dit jaar nog maakte de BBC melding van een enorm netwerk van zogenoemde Twitter-bots. Het ging om zo’n 350.000 accounts die dus samen en los van elkaar kunnen werken.

Invloed

De bots worden ingezet om de publieke opinie op Twitter te beïnvloeden. Een bekende graadmeter op Twitter is de trendingtopic-lijst, het systeem achter deze lijst kijkt met name hoe vaak er over een onderwerp wordt gesproken. Daar proberen bots invloed op uit oefenen.

Daarnaast maakt Twitter sinds een aantal maanden gebruik van een algoritme om bepaalde tweets te selecteren die extra belangrijk zouden zijn. De bots kunnen ook proberen hiertussen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl