Aanhangers, politieagenten en journalisten staan voor het huis van Park
NOS NieuwsAangepast

Afgezette Zuid-Koreaanse president Park verlaat paleis

In Zuid-Korea heeft de afgezette president Park Geun-hye het presidentiële paleis verlaten. Vrijdagochtend bepaalde het Hooggerechtshof dat ze moest aftreden vanwege een corruptieschandaal. Park is naar haar woning in het zuiden van de hoofdstad Seoul gegaan, waar een grote groep aanhangers, journalisten en politieagenten haar opwachtte.

Volgens de Zuid-Koreaanse televisiezenders stonden de aanhangers van Park al uren voordat ze het paleis verliet voor haar huis. Ze zongen het volkslied, zwaaiden met vlaggen en toonden grote foto's van Park en haar vader.

Niet meer onschendbaar

In december besloot het parlement al dat Park uit haar functie moest worden gezet. Daarvoor werd er maandenlang door miljoenen Zuid-Koreanen tegen de president gedemonstreerd.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Korea dat een democratisch gekozen staatshoofd tot aftreden is gedwongen. Er moeten nu binnen twee maanden verkiezingen worden gehouden. Door de unanieme beslissing van het Hooggerechtshof is Park niet langer onschendbaar. Ze kan nu verhoord worden en eventueel strafrechtelijk vervolgd.

In haar eerste verklaring sinds ze is afgezet, liet Park opnieuw weten dat ze niets fout heeft gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl