Kjeld Nuis op het podium van de 1.500 meter
NOS SchaatsenAangepast

Nuis oppermachtig in wereldbeker, Ntab verrast op 500 meter

Bij de wereldbekerfinale in Stavanger hebben de Nederlandse schaatsers het seizoen uitstekend afgesloten. Op de slotdag won Dai Dai Ntab de 500 meter, schreef Kjeld Nuis de 1.500 meter én het overallklassement op zijn naam, ging het goud naar Nederland op de teamsprint en won Irene Schouten de laatste massastart.

Kjeld Nuis verzekerde zich na de 1.000 meter ook op de 1.500 meter van de wereldbekerwinst. Op het ijs in Stavanger versloeg hij zijn grote rivaal Denis Joeskov. Nuis klokte de snelste tijd (1.45,00) en was daardoor zeker van de zege in het eindklassement. De Rus eindigde als vierde (1.46,63) en werd daarmee tweede.

Nuis was dit weekend oppermachtig. Zaterdag won hij al de 1.000 meter en door zijn winst op de 1.500 meter is hij ook de winnaar van het overallklassement. Dat levert hem 25.000 dollar op.

Dai Dai Ntab werd verrassend winnaar van de wereldbeker op de 500 meter. Op de sprintafstand schreef de 22-jarige schaatser op de slotdag ook de tweede 500 meter op zijn naam. Daardoor ging hij de Rus Roeslan Moerasjov voorbij in het eindklassement.

Ronald Mulder, Dai Dai Ntab en Jan Smeekens (vlnr) op het podium van de 500 meter

Ntab klom zaterdag met zijn overwinning naar de tweede plek achter Moerasjov en onttroonde zondag de Rus, die dit seizoen drie keer goud won (Astana, Heerenveen, Berlijn), maar in Stavanger slechts vijfde en achtste werd. Ntab had eerder alleen in Astana een wereldbekerzege geboekt op de 500 meter.

Net als zaterdag was het een oranje feestje op de 500 meter in Stavanger. Ronald Mulder (34,77) eindigde als tweede, Jan Smeekens klokte de derde tijd (34,81). Kai Verbij, zaterdag goed voor brons, viel nu net naast het podium (34,83).

Bekijk hier alle samenvattingen:

Schouten wint massastart

De laatste massastart van het wereldbekerseizoen kwam op naam van Irene Schouten. In een lange eindsprint was ze sneller dan de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum en de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Het eindklassement kwam op naam van Kim Bo-reum.

Bij de mannen ging de zege naar de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon, die in de eindsprint Jorrit Bergsma en de Belg Bart Swings versloeg. De Zuid-Koreaan eindigde ook als eerste in het klassement van de massastart.

Twee zeges Nederland op teamsprint

Floor van den Brandt, Anice Das en Marrit Leenstra wonnen verrassend de laatste teamsprint van het seizoen. De Nederlandse schaatssters waren sneller dan de Japanse vrouwen, die het onderdeel al twee keer wonnen. Daardoor ging de eindzege naar Japan en werd Nederland tweede.

Ook de mannen boekten succes op het niet-olympische nummer. Jan Smeekens, Ronald Mulder en Kai Verbij waren de snelste op de teamsprint: 1.20,55. Het klassement werd gewonnen door Canada.

Bekijk hier alle reacties:

Bergsma nipt sneller dan Leenstra

Op de 1.500 meter bij de vrouwen greep Marrit Leenstra (1.56,63) net naast de eindzege in de wereldbeker. In een rechtstreeks duel werd ze verslagen door de Amerikaanse Heather Bergsma (1.54,92) die door overwinning ook als eerste eindigde in het eindklassement.

Dit wereldbekerseizoen won Leenstra drie keer zilver en één keer brons, maar ze greep nu voor de tweede keer naast eremetaal. Leenstra kwam slechts 0,01 tekort voor brons, maar ook dat was dus niet genoeg geweest om na 2013 en 2015 voor de derde keer de wereldbeker op de 1.500 meter te veroveren.

Bekijk hier alle uitslagen van de afstanden:

  • NOS
    De uitslag van de tweede 500 meter (m) bij de wereldbekerfinale in Stavanger
  • NOS
    De uitslag van de tweede 500 meter (v) bij de wereldbekerfinale in Stavanger
  • NOS
    De uitslag van de 1.500 meter (v) bij de wereldbekerfinale in Stavanger
  • NOS
    De uitslag van de 1.500 meter (m) bij de wereldbekerfinale in Stavanger
  • NOS
    De uitslag van de teamsprint (v) bij de wereldbekerfinale in Stavanger
  • NOS
    De uitslag van de teamsprint (m) bij de wereldbekerfinale in Stavanger
  • NOS
    De uitslag van de massastart (v) bij de wereldbekerfinale in Stavanger
  • NOS
    De uitslag van de massastart (m) bij de wereldbekerfinale in Stavanger

Kodaira blijft ongeslagen op 500 meter

Nao Kodaira won bij de vrouwen ook de laatste 500 meter van het schaatsseizoen. De Japanse sprintster verzekerde zich zaterdag al van de wereldbeker op de 500 meter en schreef op de slotdag ook de tweede 500 meter op haar naam. Ze noteerde 37,24.

Dit seizoen won Kodaira alle 500 meters in de wereldbeker, de 500 meter bij de WK afstanden en werd ze gekroond tot wereldkampioene sprint, waar ze ook zegevierde op beide 500 meters.

Bekijk hier alle (eind)klassementen:

  • NOS
    Het eindklassement van de 500 meter (m) in de wereldbeker
  • NOS
    Het eindklassement van de 500 meter (v) in de wereldbeker
  • NOS
    Het eindklassement van de 1.500 meter (v) in de wereldbeker
  • NOS
    Het eindklassement van de 1.500 meter (m) in de wereldbeker
  • NOS
    Het eindklassement van de teamsprint (v) in de wereldbeker
  • NOS
    Het eindklassement van de teamsprint (m) in de wereldbeker
  • NOS
    Het eindklassement van de massastart (v) in de wereldbeker
  • NOS
    Het eindklassement van de massastart (m) in de wereldbeker

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl