Lijsttrekkers bij het Jeugdjournaaldebat
NOS NieuwsAangepast

Het Jeugdjournaaldebat in 7 fragmenten

Vanavond werd het lijsttrekkersdebat van het NOS Jeugdjournaal uitgezonden. In de studio speelden de lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66 ), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA), Mark Rutte (VVD) Geert Wilders (PVV) en Emile Roemer (SP) spelletjes en vertelden welke onderwerpen ze belangrijk vinden voor Nederland.

30 Seconds

De Jeugdjournaal Verkiezingsuitzending begon met het spelletje 30 Seconds. Kunnen de lijsttrekkers in 30 seconden uitleggen waar hun partij voor staat?:

De lijsttrekkers leggen in 30 seconden hun partij uit

Later konden de kinderen vragen stellen aan de lijsttrekkers. Zo wilden ze van Roemer weten naar welke muziek hij luistert (spoiler: heavy metal), van Buma welke sport hij doet en van Pechtold op welke meisjes hij valt.

Kinderen aan zet: 'op wat voor meisjes valt u?'

Natuurlijk moest er ook gedebatteerd worden. Dat werd gedaan door middel van een kwartet. Elke lijsttrekker mag per politiek thema een onderwerp uitkiezen, bijvoorbeeld 'kosten' bij 'zorg' en daar iets over vertellen. De drie thema's zijn gezondheidszorg, vluchtelingen en klimaat.

Zo zei Buma (CDA) over de gezondheidszorg dat hij bewegen en sport heel belangrijk vindt, als preventie voor de zorg. Daar was Mark Rutte (VVD) het mee eens. "Je moet kunnen sporten en bewegen, dan blijft je lijf gezond. Maar door sport kun je omgaan met verlies, dat is ook belangrijk."

Dokter

Emile Roemer (SP) vond het belangrijk dat iedereen naar de dokter kan als dat moet. Zijn partij wil het eigen risico afschaffen. Rutte vindt het op zich een goed idee, maar het kost veel geld, zegt hij. “Daardoor wordt of de verzekering duurder, of de belastingen hoger.” Volgens Roemer is dat niet waar. "Ik verdeel de kosten, ik maak de kosten met mijn plan niet hoger."

Wilders vond vooral de ouderenzorg erg belangrijk. "Ik wil dat er meer mensen komen die jullie opa en oma’s kunnen helpen. Er zijn veel mensen in de ouderenzorg ontslagen en die moeten weer banen krijgen." Roemer is het daar “heel erg eens mee”. "Opa en oma verdienen respect van de politiek."

Wat de lijsttrekkers over de andere thema's te zeggen hadden, zie je hieronder.

Kwartetten over zorg, vluchtelingen en het klimaat

Om te testen of de lijsttrekkers ook kennis hebben van zaken buiten de politiek, was er onder meer een vraag over welke beroemdheid de meeste likes ooit heeft gekregen op Instagram. Wie wist het antwoord?

Samenwerken om de quiz te winnen

Lief zijn voor elkaar is belangrijk, vindt de redactie van het Jeugdjournaal. Daarom moesten de lijsttrekkers elkaar een complimentje geven. Wilders (PVV) prees Roemer (SP) om zijn lef. "Wat je ook van zijn ideeën vindt, hij staat er en hij staat er al jaren."

Toen was Roemer aan de beurt. Hij mocht een compliment aan Pechtold (D66) geven. "Hij is heel erg vasthoudend. Hij heeft veel ideeën in de politiek die niet de eerste keer lukken, maar hij houdt altijd vast. En als je volhoudt, krijg je uiteindelijk toch wel iets voor elkaar."

Toch weer dat konijn

Pechtold complimenteerde Buma (CDA), maar dat ging vooral over een konijn. "Politici laten niet vaak iets van zichzelf zien, maar heel lang twitterde Buma over een konijn. Nu is zijn konijn dood. We gunnen hem een nieuw konijn." Pechtold probeerde daar vooral mee te zeggen dat Buma zijn menselijke kant zo liet zien.

De rest van de complimenten staan in dit fragment:

Lijsttrekkers geven elkaar complimentjes

En op het laatst speelden de lijsttrekkers nog één spelletje: Torentje-Prik. Ezeltje-Prik, maar dan met het Torentje van de minister-president in Den Haag. Ze moesten met een blinddoek voor hun ogen proberen een magneet zo dicht mogelijk bij een afbeelding van het Torentje plaatsen. Het lukte de meesten wel, maar een iemand ging heel erg de fout in. Wie was dat?

Wie komt het dichts bij het Torentje?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl