GroenLinks-leider Klaver gebruikte veel muziek in zijn meet up, afgelopen donderdag
NOS NieuwsAangepast

'Campagnemuziek is minder emotioneel en amateuristischer'

Muziek en politiek in tijden van campagne; een potentieel gouden duo. Sommige partijen gebruiken bekende hits om hun campagne mee te ondersteunen. Dat doen ze niet voor het eerst, maar dit jaar is de muziek wat minder emotioneel, zegt emeritus hoogleraar politieke psychologie Henk Dekker.

Een overzichtje van muziekfragmenten die dit jaar langskomen:

Volgens Dekker is het niet alleen minder emotioneel, maar ook wat amateuristischer. "En minder. En dat is opvallend. De SP had bijvoorbeeld een paar jaar geleden originele muziek. Nu is het wat onduidelijk en op de achtergrond. En dan ook nog een tekst in het Engels. Dat is merkwaardig."

Dat partijen de muziek nu anders inzetten, kan komen doordat het moeilijk of te duur is om te maken, zegt Dekker. "Terwijl het een prachtig propagandamiddel is."

En de tijdgeest speelt een rol, zegt hij. "De campagne is behoorlijke rationeel. Bij de PvdA bijvoorbeeld gaat het om lappen tekst, enorm veel woorden. Ook in zekere zin met wat abracadabra. Zo heeft de partij een tekst: wij begint met mij. Nou, vertel mij maar eens wat dat betekent." Het is volgens Dekker net alsof partijen bang zijn om emotie in de campagne te gebruiken.

"Ik denk dat partijen heel goed weten dat muziek een enorme kracht kan zijn om mensen naar de stembus te brengen. Maar het is moeilijk om goede muziek te maken. Men heeft in het verleden en heden de fout gemaakt om bestaande muziek te gebruiken, waar muzikanten dan weer bezwaar tegen maakten. Dus je moet toestemming hebben om het te gebruiken, en misschien vallen de videoclips dan weer tegen."

Een nummer heeft al flink wat stof doen opwaaien deze campagne: het Wilhelmus. "Dat nummer moet het Nederlandse gevoel versterken, en een positief gevoel voor het koningshuis bevorderen. Het gaat dus om het groepsgevoel. Men weet dat dat kan werken."

Hoe effectief muziek ook kan zijn, het blijft een moeilijk middel, zegt Dekker. "Het is makkelijker om een paar pagina's tekst uit te spreken, dan om hele goede muziek te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl