Het azc in Weert
NOS Nieuws

'Asielzoekers Weert onder aanranders Keulen'

Een aantal kansloze asielzoekers uit het azc in Weert was waarschijnlijk betrokken bij de aanrandingen tijdens de jaarwisseling in Keulen in 2015. Dat was de reden dat burgemeester Heijmans van Weert hen de afgelopen jaarwisseling verbood om het terrein van het asielzoekerscentrum te verlaten. Hij wilde zo voorkomen dat de groep zich in Weert zou misdragen.

In een interview met dagblad De Limburger zegt de burgemeester dat andere Marokkanen uit Weert hem op de hoogte brachten van de verdenking tegen de groep van 26 asielzoekers, voor een groot deel afkomstig uit Marokko. "Ze vroegen mij om hard op te treden tegen de Noord-Afrikanen."

Drankmisbruik en prostitutie

De 'aso-asielzoekers' zorgden al langer voor overlast in het azc. "Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) kon de situatie niet meer aan", zegt Heijmans in De Limburger. De mannen maakten zich schuldig aan drankmisbruik en gebruikten drugs. Verder was er sprake van geweld, diefstal, vechtpartijen, het bespugen van vrouwen en het organiseren van prostitutie in het azc.

"De veiligheid was in het geding", zegt de D66-burgemeester over de invoering van het noodbevel in december tegen de groep asielzoekers. "Ik kreeg bovendien signalen dat een groep Weertenaren naar het azc wilden gaan om daar de groep Noord-Afrikanen een lesje te leren."

En er was nog een reden om in te grijpen voor Heijmans. "Als ik niks zou doen, neemt het draagvlak om vluchtelingen op te vangen in Weert misschien wel af."

Van de 26 overlastgevers is inmiddels een aantal uitgezet naar Duitsland, sommige anderen zitten in de cel en ongeveer tien mannen zijn de illegaliteit ingegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl