Een van de laatste foto's van Carolina Picchio
NOS NieuwsAangepast

Vader aangerand meisje: mijn dochter gedood door 2600 likes

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Carolina Picchio sprong vier jaar geleden uit het raam van haar ouderlijk huis. Ze was het eerste Italiaanse slachtoffer van cyberpesten. Een filmpje waarop ze op een feest gedrogeerd door een groep jongens werd aangerand kreeg 2600 likes. Haar vader Paolo strijdt nu voor een wet waardoor sexting en cyberpesten strafbaar wordt.

"Als je door iemand wordt beledigd, kan je je daartegen verweren. Maar als het er twee- of drieduizend zijn heb je als kind dat vermogen niet. Dan ben je niet zo sterk", zegt Paolo Picchio. Hij vertelt hoe het seksfilmpje eerst onderling via WhatsApp werd gedeeld door de groep jongens die zijn dochter misbruikten. Daarna belandden de opnames buiten de groep.

'Ze kreeg zo'n 2600 beledigingen op haar telefoon binnen'

"Carolina kreeg in korte tijd duizenden beledigingen op haar telefoon binnen. Het waren bekenden en onbekenden", vertelt hij. "Vernederende, vulgaire opmerkingen. Ze heeft een brief geschreven waarin ze zegt: 'Jongens, goed gedaan. Maar dit is precies wat cyberpesten is. Ik hoop dat jullie vanaf nu wat aardiger worden.' Het was drie uur in de nacht. Ze heeft het raam opengedaan en is vanaf de derde verdieping naar beneden gesprongen. Mijn dochter werd gedood door 2600 likes."

Opgenomen

De problemen rond online pesten en sexting groeien in Italië. Ze merken het in een speciaal opvangcentrum voor jongeren in Milaan. De jongeren die er voor langere tijd worden opgenomen zijn slachtoffer van seksueel getinte filmpjes of foto’s die via internet of smartphones worden rondgestuurd, of worden online gepest.

Van de ruim 1100 patiënten die in 2016 in het centrum werden opgevangen had 80 procent een probleem dat direct door internet werd veroorzaakt. Ongeveer een kwart was slachtoffer van cyberpesten en sexting, zegt directeur Luca Bernardo. "Er zullen elementen van een Italiaanse machocultuur doorspelen bij het internetpesten. Maar het probleem is universeel en de slachtoffers worden steeds jonger."

Vangnet

Tieners worden in het centrum in Milaan voor langere tijd opgenomen. Er is ook een speciale kamer waar jongeren die suïcidaal zijn onder cameratoezicht worden geplaatst. Het centrum is uniek en uit heel Italië komen er jongeren terecht.

Therapeuten geven een workshop aan internetslachtoffers in opvangcentrum Milaan

Bernardo pleit voor meer van zulke opvangcentra, verspreid over het land, waardoor meer kennis gedeeld wordt. “Maar we moeten ook ouders en scholen 'opvoeden' als het gaat om internet. Ze snappen niet wat er gebeurt als een kind de knop indrukt en met de andere kant van de wereld communiceert. Internet is een gevaarlijk netwerk - zonder vangnet eronder.”

Wetgeving

De vader van Carolina Picchio heeft nu zijn hoop gevestigd op een wet die al lange tijd in het parlement in behandeling is. De nieuwe wet omschrijft nauwgezet wat cyberpesten is en maakt daders onmiddellijk strafbaar. Zijn dochter krijgt hij er niet mee terug zegt hij. Maar het kan wel anderen redden.

De groep minderjarige jongens die zijn dochter filmden werden afgelopen tijd geïdentificeerd en bestraft voor groepsverkrachting, het verspreiden van kinderporno en dood door schuld. Ze kregen taakstraffen en werden verplicht behandeld in het opvangcentrum in Milaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl