Tim Krul troost Ron Vlaar na zijn fout
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord-uit is tentamen voor AZ, grote examen op 30 april

Behalve in Rotterdam zullen ook in Amsterdam en omgeving Eindhoven de mensen zondag massaal naar Feyenoord-AZ kijken. De ploeg van trainer John van den Brom kan, bij winst of een gelijkspel, de titelstrijd nóg spannender maken.

Maar in Alkmaar halen ze hun schouders op over al die extra aandacht. De enige wedstrijd die voor AZ écht telt, is de bekerfinale tegen Vitesse. "De komende wedstrijden tot die finale zien we als tentamens, als voorbereiding op het examen, en dat staat gepland op 30 april", zegt Van den Brom.

Feyenoord in de problemen

Tot nog toe wil het bij de nummer vijf van de eredivisie niet vlotten tegen de traditionele top-3. Alleen in het thuisduel met Ajax werd een punt gehaald (2-2). In Alkmaar veegde Feyenoord eerder dit seizoen de vloer aan met AZ: 0-4.

"Toen waren we euforisch over ons succes in Europa, want de week daarvoor verzekerden we ons van overwintering. Ik had het gevoel dat we ook tegen Feyenoord goed zouden spelen, maar vervolgens kregen we het deksel op de neus."

Van den Brom hoopt dat de rollen nu zijn omgedraaid en dat juist de Rotterdammers voor dit duel zijn afgeleid. "Feyenoord heeft een tik gehad tegen Sparta. Ik weet hoe het werkt bij grote clubs. Ze zitten in de problemen, lees ik overal."

Andere opstelling?

Terwijl bij Feyenoord de ziekenboeg uitpuilt, kan Van den Brom beschikken over een vrijwel fitte selectie voor zondag. Verdediger Rens van Eijden is geschorst en verder is alleen aanvaller Alireza Jahanbakhsh een twijfelgeval.

AZ speelde de laatste drie duels in de eredivisie gelijk. De kans is daarom groot dat Van den Brom, niet voor het eerst dit seizoen, de opstelling flink door elkaar zal schudden.

"Zolang het spel niet overtuigend is, is daar alle aanleiding toe. Ik ben niet tevreden over de wijze waarop we de laatste weken hebben gespeeld. Dat betekent dat je meer wisselt dan je eigenlijk zou willen."

Paintballen

Aan de voorbereiding van AZ op het duel met Feyenoord kan het in elk geval niet liggen straks. Of juist wel? De selectie benutte een vrije dag dag door met de hele groep te gaan paintballen. "We zullen zondag zien wat dat heeft opgeleverd. Het deed behoorlijk pijn, maar dat hoort erbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl