Elise Christie
NOS SchaatsenAangepast

Christie wil in Ahoy de kleur die nog ontbreekt: goud

Elise Christie wordt bij de KPN WK shorttrack in Ahoy gezien als een van de dames die de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong van haar derde wereldtitel kan afhouden. De 26-jarige Schotse viel al zeven keer in de prijzen op een wereldkampioenschap, maar de kleur goud ontbreekt nog op haar WK-palmares.

En dus stemde Christie dit seizoen alles af op de WK, om ook die missie te vervullen.

Christie: ik voelde me nog nooit zo goed voor een WK

'Sterk linkerbeen'

“Een powerhouse." Zo omschrijft de Nederlandse bondscoach Jeroen Otter de 1.60 meter kleine Christie. "Ze heeft een ongelooflijk sterk linkerbeen, waarmee ze heel goed snelheid kan maken en snelheid kan houden. En ze kan er ook nog goed op draaien. Dat zijn drie zaken die echt in haar voordeel werken."

Maar, weet Otter, Elise Christie heeft ook haar zwaktes. "Ze is niet de beste packstyle-racer. Shorttrack is méér dan alleen maar snel schaatsen. Natuurlijk, snelheid en conditie zijn heel belangrijk. Maar je moet ook in die groep van vijf, zes, zeven schaatsers je plaatsje veroveren. Als haar concurrentes het haar moeilijk maken, voelt ze zich niet comfortabel."

Sotsji

In die situaties wil Christie nog wel eens een fout maken of een val veroorzaken. Dat gebeurde op de Olympische Spelen van 2014. In Sotsji nam ze tijdens de 500 meter-finale haar concurrentes Arianna Fontana (Italië) en Park Seung-Hi (Zuid-Korea) mee in haar val.

Christie kreeg een penalty, maar de andere twee dames schoten daar weinig mee op. Hun kans op olympisch goud was verkeken. Zuid-Koreaanse fans begonnen op Twitter een lastercampagne. Het bracht Christie danig van haar stuk.

Het winnen van medailles betekent voor mij niets meer. Ik moet nu proberen de wereldtitel te pakken.

Elise Christie

Klap te boven

Inmiddels is de Schotse de klap te boven en vastbesloten om in Ahoy te laten zien dat het gat tussen het ooit almachtige Zuid-Korea en Europa steeds kleiner wordt. "We hebben nu in Europa meerdere schaatsers die de strijd met de Koreanen kunnen aangaan. Het is goed om dat te zien", aldus Christie.

Christie ziet meerdere redenen die de nivellering verklaren. "De Koreanen waren de eersten die hun techniek veranderden. De rest is ze daar nu in gevolgd. Bovendien heeft het shorttrack zich in Europa steeds verder ontwikkeld. We maken elkaar sterker."

Elise Christie op de WK shorttrack in 2015

Tegenover de progressie van 'Europa' staat het talent van de Koreaanse favoriete Choi. Bondscoach Otter: "Een jonge meid, die heel lichtvoetig rijdt. Snel, maar ook heel goed geconditioneerd", aldus Otter.

"De Koreanen hebben een ongelooflijk grote groep met duizenden kinderen die al ongelooflijk goed aan het schaatsen zijn. Dus dat je soms een beetje achterloopt, is niet te ontwijken."

Het maakt de ambitie er bij Christie niet minder om. "Ik ben al Europees kampioen geweest, heb wereldbekerwedstrijden gewonnen, WK-medailles. Het winnen van medailles betekent voor mij niets meer. Ik moet nu proberen de wereldtitel te pakken."

Het winnen van medailles betekent voor mij niets meer. Ik moet nu proberen de wereldtitel te pakken.

Elise Christie

Trainingsarbeid

Om die reden liet Christie de EK, medio januari, schieten. Liever investeerde ze in trainingsarbeid in de weken voor de WK. Wat ze niet kon voorzien, was een val op de training waarbij ze een zware hersenschudding opliep. "Het was geen milde. Ik verloor zelfs het zicht in mijn ogen."

Na tweeënhalve week krabbelde Christie weer op, waardoor het met de schade uiteindelijk meeviel. "Ik had al het trainingswerk al verricht. Het was niet ideaal, maar die dingen gebeuren in shorttrack. Op dit moment is mijn vorm goed. Veel beter zelfs dan een jaar geleden. Toen won ik een zilveren medaille op de 1.000 meter. Wie weet wordt het nu goud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl