Ketie Hoogervorst
NOS NieuwsAangepast

Een vast contract: werkgevers willen wel, maar durven niet

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn bang om werknemers in vaste dienst te nemen omdat het veel geld kan kosten. Als de politiek niet ingrijpt dan profiteert niemand van de economische groei, waarschuwen ondernemers.

Het is een reactie op de nieuwe FNV-voorzitter Han Busker die zegt dat de flexibilisering op de arbeidsmarkt is doorgeslagen. Ook hij vindt dat de politiek moet ingrijpen om meer vaste banen terug te krijgen.

Ondernemer Ketie Hoogervorst, directeur bij Harder Natuursteen, merkt dat het steeds lastiger is om mensen in vaste dienst te nemen. Er zijn te veel bijkomende kostenposten. "De politiek heeft een prikkeldraad om vaste contracten gelegd".

Bij het MKB-bedrijf van Ketie Hoogervorst werken achttien mensen, van wie veertien met een vast contract. De werknemers die flexibel werken, willen ook liever een vast contract, omdat de onzekerheid nu groot is. "Het is verschrikkelijk spannend. Zeker omdat ik een koopwoning heb en de hypotheek gewoon betaald moet worden", vertelt een van de medewerkers.

Het liefst neemt Ketie iedereen in vaste dienst, omdat het gemiddeld twee jaar duurt tot iemand een volleerd natuursteenbewerker is. Maar de risico's zijn te groot. "Twee jaar doorbetalen bij ziekte, de WGA-premie en de transitievergoeding: personeel aannemen is niet meer rendabel", zegt ze.

Ze hoopt dat daar na de verkiezingen verandering in komt. "Doorbetalen bij ziekte bijvoorbeeld, dat moet echt terug naar drie maanden of een half jaar."

Werken ze bij dit bedrijf tijdelijk, vast of flex?

Gebroken been

Direct een vaste aanstelling zit er dus niet in. "Een gebroken been of een zware griep, dat kan ik behappen als werkgever", vertelt Hoogervorst. "Maar de kosten die horen bij iemand die langer ziek wordt, zijn niet reëel ten opzichte van de winst die een gemiddeld MKB-bedrijf maakt."

Ze denkt dat vooral kleine bedrijven en zzp'ers niet zomaar mensen in dienst nemen. Die bedrijven kunnen geen maatregelen nemen, waardoor het ze de kop kan kosten als een werknemer van de trap valt. Daarom komen er steeds meer eenmanszaken in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl