SP-leider Roemer en PvdA-leider Asscher tijdens het debat in EenVandaag
NOS NieuwsAangepast

Asscher: SP zei alleen maar nee; Roemer: ik hoor Mark Rutte

PvdA-leider Asscher en SP-leider Roemer hebben elkaar stevige verwijten gemaakt in een debat tussen de twee linkse leiders bij het tv-programma EenVandaag. Asscher verwijt de SP jarenlang aan de kant te hebben gestaan en alleen maar "nee te hebben geschud". "Wij hebben wél verantwoordelijkheid genomen", zegt hij.

Roemer vindt dat de PvdA VVD-beleid heeft uitgevoerd, de werkloosheid heeft laten oplopen en te veel heeft bezuinigd op de zorg. "U bent boekhoudertje geweest, maar bent de mensen vergeten. Ik hoor Mark Rutte."

Asscher somde in het debat allerlei cijfers op waaruit blijkt dat het steeds beter gaat met de Nederlandse economie. "Er is vier keer De Kuip aan banen bij gekomen." Roemer zei juist dat er honderdduizenden banen zijn verdwenen en bedrijven failliet zijn gegaan. Asscher: "U bent een ongelofelijke aardige man, u kunt zo leraar worden. Maar geen economieleraar, want rekenen kunt u niet."

Roemer en Asscher in Eenvandaag-debat over de economie

Op de pof
De PvdA verdedigt de bezuinigingen en benadrukt dat dat goed is geweest voor de economie en de werkgelegenheid, vooral onder jongeren en mensen onder 45 jaar. De SP wil, zo staat in het verkiezingsprogramma, meer geld uitgeven. "We kunnen niet op de pof leven", zegt Asscher. Ook over extra geld voor defensie en de zorg werden de twee partijen het niet eens. De SP bezuinigt op 1 miljard op Defensie en dat is volgens Asscher onverantwoordelijk. Islamitisch terrorisme moet al in het thuisland worden aangepakt, zegt de PvdA. "Je bestrijdt terroristen niet door met tomaten te gooien. Wat gaat u afschaffen om het miljard te halen? Marine, landmacht of luchtmacht?''

Asscher en Roemer over defensieplannen

Aan dezelfde kant
Volgens de SP-leider is het grootste deel van de bezuinigingen op de zorg terechtgekomen bij ouderen. Ze moeten worden teruggedraaid, vindt hij. Asscher zegt dat Roemer en hij allebei een betere verpleeghuiszorg willen. "We staan aan dezelfde kant", zegt hij. Roemer gelooft dat niet. "U belijdt het met de mond", zegt hij, "maar u doet het niet. U wordt zelfs door de VVD links ingehaald."

Ron Fresen over EenVandaag-debat PvdA-SP

Aan het einde van het debat zocht Asscher toenadering tot Roemer om samen de problemen in de zorg op te lossen. Roemer stelt één voorwaarde: het moet zonder de VVD. Asscher herinnert Roemer eraan dat de SP in Amsterdam al jaren met de VVD samenwerkt. "Als u de komende jaren weer gaat stampvoeten, bereikt u niets."

Roemer en Asscher in Eenvandaag-debat over samen met de VVD

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl