Een familielid steekt een kaarsje op bij het mortuarium
NOS NieuwsAangepast

Meisjes in afgebrand Guatemalteeks kindertehuis zaten opgesloten

De meisjes die woensdag omkwamen bij een brand in een kindertehuis in Guatemala waren voor het uitbreken van de brand opgesloten in een klaslokaal. De leiding wilde ze zo onder controle houden, omdat er de dag daarvoor ongeregeldheden waren geweest.

Dat is naar voren gekomen uit onderzoek naar de brand, die aan zeker 37 meisjes het leven heeft gekost. Andere kinderen hebben zware brandwonden opgelopen.

De 37 omgekomenen waren met 15 anderen opgesloten in een klaslokaal van vier bij vier meter. Vermoedelijk stak een van hen een matras in brand uit protest omdat ze al uren opgesloten zaten.

Frustraties

De dag ervoor was er bij de lunch een uitbarsting van frustraties over de slechte leefomstandigheden. Meisjes vielen de leiding aan en sommigen wisten te ontsnappen. Nadat de politie hen had teruggebracht, werden zij opgesloten in het klaslokaal.

"Als dat echt zo is, hoe kan het dan dat zij lucifers bij zich hadden? Waarom is daar niet naar gekeken toen ze opgesloten werden?", vraagt een medewerker van de nationale ombudsman zich af.

Maria del Carmen Urias Ruiz verloor haar dochter

De directeur van het tehuis is ontslagen. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en gezegd dat de kinderbescherming wordt hervormd. Critici zeggen dat daar veel te weinig geld naartoe gaat

In het overvolle tehuis in de buurt van Guatemala-Stad waren slachtoffers van huiselijk geweld en gehandicapten ondergebracht, maar ook meisjes met een strafblad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl