Lijsttrekkers vullen de Stemwijzer in. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft niet bekendgemaakt welke stemhulpen fout zaten
NOS NieuwsAangepast

Stemhulpen verbeteren privacy na kritiek waakhond

Stemhulpen hebben naar aanleiding van kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens de manier waarop ze persoonlijke gegevens verwerken aangepast. De websites geven nu duidelijker aan wat ze verzamelen en vragen hier uitdrukkelijker toestemming voor.

De privacywaakhond onderzocht 24 websites. Een aantal daarvan verwerkte zonder uitdrukkelijke toestemming persoonlijke gegevens over onder meer de politieke voorkeur. Ook werd er soms informatie opgeslagen over de geloofsovertuiging. Dat is in strijd met de wet, oordeelde de waakhond. Welke sites in de fout gingen is niet bekendgemaakt.

Bewaartermijn

Verder constateerde de waakhond dat de ingevulde politieke voorkeuren of adviezen in combinatie met het IP-adres of e-mailadres van de invuller voor langere tijd of zelfs voor onbepaalde tijd werden bewaard. En dat mag niet, schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens. "Het is van groot belang dat mensen zich onbespied weten bij het invullen van gedetailleerde vragen over hun politieke voorkeuren."

De al verzamelde informatie die zonder de vereiste toestemming is verkregen, moet worden vernietigd of geanonimiseerd. De waakhond gaat de komende tijd in de gaten houden of dat ook echt gebeurt.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat de Autoriteit Persoonsgegevens de stemhulpen op de vingers tikt. Er waren eerder problemen met de beveiliging van de websites waarop gebruikers hun antwoorden invullen. Veel websites hadden geen beveiligde https-verbinding.

"Dat kan gewoon niet", zei een woordvoerder van de organisatie toen. "Als zo'n verbinding niet beveiligd is, kunnen bijvoorbeeld hackers die informatie vrij gemakkelijk onderscheppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl