De Zwanestraat in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Groningen heeft de leukste winkelstraat

Een jaar lang mag de Zwanestraat in Groningen zich de leukste winkelstraat van Nederland noemen. De straat - met zo'n 40 kleine ondernemers met producten als kaas, bonbons, lingerie en sieraden - kreeg van bijna 18.000 stemmers de voorkeur boven de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden en de Utrechtsestraat in Amsterdam.

De verkiezing werd dit jaar voor de negende keer georganiseerd door NLStreets, dat op deze manier aandacht wil vragen voor de moeilijke positie van zelfstandige winkeliers. Eerder winnaars waren de Czaar Peterbuurt in Amsterdam, de Raadhuisstraat in Heemstede en de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden.

Ook kon er gestemd worden op de leukste winkel. Deze eer gaat dit jaar naar de Friese Streekwinkel Priuw in Leeuwarden.

Volgens Astrid van Heinsbergen van NLStreets hebben zelfstandige winkeliers het nog steeds moeilijk, ook al trekt de economie aan. "Eerst hadden ze forse concurrentie van de grote ketens als Blokker, H&M en Zara, maar daar zijn de laatste jaren natuurlijk de webwinkels bijgekomen. Dus ja, hoe moet je mensen in je winkel krijgen? Met verrassende, innovatieve producten die je bijna nergens anders ziet. Dat blijft wel een enorme uitdaging."

Leegstand

Cor Dijkstra, eigenaar van de winkel Kaaskop in de Zwanestraat en voorzitter van de winkeliersvereniging, zegt dat er enorm is geïnvesteerd in de straat. "Wij timmeren aan de weg. Voorheen was dit een exclusieve straat met alleen kleding, nu is er veel diversiteit. De leegstand is praktisch voorbij. Je mag hier ook alleen met de fiets komen, en dat is prima. Dat levert een hoop nieuwe kijkers op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl