NOS SportAangepast

Op Papendal zoekt judoka De Wit zijn weg naar de wereldtop

Niet alle judoka's zijn blij met Papendal als de centrale trainingslocatie, maar voor Frank de Wit werkt het prima. NOS Sport liep een dag mee met de winnaar van het grandslamtoernooi van Parijs.

Het Papendal-leven van judoka De Wit

Sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn de judoka's verplicht om op Papendal te trainen, met de coaches die daar voorhanden zijn. Juul Franssen vertikt dat. Gevolg is dat zij uit de selectie is gezet en inmiddels met de bond in een rechtszaak verwikkeld is over de kwestie.

De Wit kan daar met zijn hoofd niet bij. "Ik wil de beste worden. Daarvoor moet je naar Papendal toe, werd er gezegd. Nou, dan doe ik dat. Daar denk ik echt geen seconde over na. Ik kan niet zo goed tegen dat geklaag de hele tijd."

Rondleiding

De judoka's trainen op Papendal in de Ruskahal, die woensdag geopend werd. De Wit leidt de NOS rond in het nieuwe trainingscentrum, laat zien waar de judoka's slapen, hoe de kamers eruit zien, waar gegeten wordt, hoe het krachthonk eruit ziet en waar hij naar school gaat.

Een van de dingen waar De Wit op Papendal nu al zijn voordeel uit haalt is een voedingsspecialist. "Daarvoor had ik die niet. Door de betere voeding hou ik de trainingsweken nu beter vol."

Dankzij Ruskahal kunnen plannen judobond doorgaan

Volgens Jochem Schellens, de directeur van Papendal, is de invasie van judoka's goed verlopen. "Ik denk het wel. We zijn nu bijna zes maanden bezig, er lopen zo'n vijftig judoka's rond. Het snuffelen en wennen is wel geweest. Nu gaat het echt beginnen."

De Wit, die volgens kenners op de drempel van de wereldtop staat in de klasse tot 81 kilogram, kan niet wachten. "Je moet je leven inrichten op judo als je daarin wat wilt bereiken. Op dit moment heb ik dat goed voor elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl