Lesisa Desisa, Zersenay Tadese en Eliud Kipchoge
NOS SportAangepast

Zorgen nieuwe schoenen en F1-circuit voor marathonrecord?

Kan het wel of kan het niet? De marathon lopen in minder dan twee uur. Die vraag houdt de atletiekwereld al lange tijd bezig. Welnu, op korte termijn zal een antwoord worden gegeven.

Drie wereldtoppers gaan begin mei een poging wagen. Eliud Kipchoge (Kenia), Lelisa Desisa (Ethiopië) en Zersenay Tadese (Eritrea) doen dat op het Formule 1-circuit van Monza in Noord-Italië. De exacte datum volgt nog.

Kimetto is gewaarschuwd

Er is gekozen voor een korte variant van het circuit met een lengte van 2,4 kilometer. De atleten lopen 17,5 ronden. Het wereldrecord staat sinds 28 september 2014 op 2.02.57. De houder heet Dennis Kimetto en komt uit Kenia.

2014: Kimetto loopt nieuw wereldrecord in Berlijn

Het kan drie minuten sneller, is de overtuiging van sportartikelenfabrikant Nike, die speciaal voor Kipchoge, Desisa en Tadese een nieuwe schoen heeft ontworpen. Jos Hermens, manager van Kipchoge, is direct betrokken bij het ambitieuze project.

Woensdag deed het trio alvast een test op het racecircuit, dat voor een groot deel vlak is. De test slaagde: Kipchoge en Tadese voltooiden een halve marathon in ruim 59 minuten.

Het team, dat zichzelf Breaking2 heeft genoemd, buigt zich de komende weken over de precieze invulling van de details: de hazen, de ideale dag in mei qua temperatuur en de beste tijdsregistratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl