NOS NieuwsAangepast

Website voor kwaliteit middelbare scholen

Door redacteur onderwijs Joséphine Truijman

Vanaf vandaag kunnen ouders en leerlingen op www.schoolvo.nl zien hoe hun middelbare school presteert. Niet alleen slagingspercentages, doorstroom- en uitstroomcijfers of het zorgplan zijn terug te vinden op de website, maar ook de tevredenheid van ouders en leerlingen over de school zelf staat vermeld. De VO-raad, belangenbehartiger van middelbare scholen, is initiatiefnemer van de site.

Terwijl zo'n 157.000 leerlingen uit groep acht zich vandaag voor de laatste dag op de Citotoets storten, zijn de open dagen van middelbare scholen al volop in gang. Voor scholen wordt het steeds belangrijker zich op de juiste manier te profileren. Het aantal leerlingen daalt landelijk en ouders worden kritischer.

Een website als deze past daarom in deze tijd aldus Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. "Ouders kunnen nu precies zien hoe een bepaalde school ervoor staat."

Aanvulling

Van de 1320 middelbare scholen die er in Nederland zijn hebben ruim 500 scholen hun gegevens op de website staan. Een groot gedeelte van de andere scholen doet dat binnenkort, aldus de VO-raad. De gegevens op de site zijn afkomstig van de Inspectie van het Onderwijs en Dienst Uitvoering Onderwijs.

Daarnaast leveren scholen zelf ook gegevens aan. Dat brengt de objectiviteit niet in gevaar, meent Slagter. "Scholen die hun gegevens positiever maken dan in werkelijkheid het geval is, worden vanzelf gecorrigeerd. Het zijn vaak ook gegevens die gebruikt worden voor jaarverslagen."

Ook Trouw publiceert sinds 1997 de prestaties van middelbare scholen. Enkele jaren later volgde Elsevier. Zaken zoals onderwijstijd, financiën en tevredenheid van leerlingen én ouders worden hier echter niet besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl