NOS NieuwsAangepast

Orkaan Yasi: veel schade, geen doden

Queensland haalt vanmorgen opgelucht adem. De orkaan Yasi, die vannacht over het Australische noordoosten trok, heeft veel schade aangericht, maar er zijn geen doden of zwaargewonden te betreuren. Dankzij een goede voorbereiding en vroege evacuaties was de impact van de orkaan van de hoogste categorie minder erg dan gevreesd.

Premier Bligh van Queensland meldde dat haar staat in de nacht van Yasi er zelfs een inwoner bij gekregen had: in een evacuatiecentrum in Cairns werd een baby geboren. Een geëvacueerde vroedvrouw die op vakantie was uit Engeland hielp bij de bevalling.

Suikerriet

De orkaan trof honderden kilometers kustlijn met windsnelheden tot 300 kilometer per uur. Daken zijn van gebouwen geblazen en veel bomen zijn ontworteld. Ook kwamen in het noorden van Queensland 170.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

"Het was alsof je de hele nacht naast de motor van een 747 stond", meldde de burgemeester van een getroffen stadje. Een ander vergeleek het geweld van de orkaan met "een goederentrein die door je huis dendert".

De orkaan betekende ook veel schade voor de landbouw in het gebied. Op sommige plekken is de helft van de suikerrietplantages verwoest en ook veel bananenplantages hebben veel schade. Australië is wereldwijd een van de grootste exporteurs van suiker.

Herstellen

Yasi was de tweede grote ramp die het gebied dit jaar trof. Eerder al leed Queensland onder wijdverbreide overstromingen. "We zullen de schade van de overstromingen herstellen, we zullen de schade van de orkaan herstellen", beloofde de Australische premier Gillard. "We zullen alles herstellen van wat de natuur ons aandoet."

Aan mensen die getroffen zijn door de storm wordt 750 euro aan noodgeld uitgekeerd om te voorzien in de eerste behoeften.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl