NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 8 maart: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het is bewolkt en vanuit het westen gaat het regenen. 's Middags wordt het droger, met aan de kust wat zon. Het wordt een graad of 10.

Wat heb je gemist?

Alle studenten en oud-studenten hebben samen een studieschuld van bijna 18 miljard euro. Belangenorganisatie voor studenten ISO maakt het bedrag bekend op een nieuwe website: de nationale studieschuldmeter. Het is een prognose, gebaseerd op cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs en het ministerie.

De schuld is flink opgelopen doordat de basisbeurs een lening is geworden. Het ISO vindt dat informatie over studies eerlijker en duidelijker moeten worden, zodat studenten de juiste studie kiezen en zich niet voor niets in de schulden steken.

Hawaï stapt naar de rechter om het nieuwe inreisverbod van president Trump tegen te houden. Volgens advocaten van de Amerikaanse staat is ook het nieuwe verbod in strijd met de grondwet. Trump wil reizigers uit zes overwegend islamitische landen tijdelijk geen visum geven.

Het zou nodig zijn om islamitische terroristen tegen te houden. Tegen de eerste versie van Trumps inreisverbod waren veel protesten; rechters hebben dat verbod opgeschort, Trump kwam daarom maandag met het nieuwe inreisverbod dat volgende week in moet gaan.

Demonstraties in New York tegen het eerste inreisverbod dat Trump invoerde

Nike heeft een sport-hoofddoek voor moslima's ontwikkeld. Het bedrijf zegt een jaar bezig te zijn geweest met de ontwikkeling van de hijab, een hoofddoek die haar, hals en schouders bedekt. De sport-hijab is gemaakt van een speciale lichte stof met een verlengde achterkant, waardoor de hoofddoek beter blijft zitten.

Sommige sportbonden hebben het dragen van een hoofddoek tijdens wedstrijden verboden, zoals de wereldbasketbalbond. Voetbalbond FIFA heeft het verbod in 2014 opgeheven. De hijab van Nike is vanaf volgend jaar te koop.

De hijab van Nike

Verder vandaag...

Koningin Máxima bezoekt vandaag een bijeenkomst van Stichting Single Supermom in Amsterdam. Daar geeft ze ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag de allereerste training voor alleenstaande moeders waarmee ze hun zelfredzaamheid kunnen vergroten.

Vandaag maakt festivaldirecteur Jan Smeets in Paradiso de line-up van Pinkpop bekend. Eerder werd de komst van Kings of Leon, Martin Garrix en Green Day al bevestigd. Het festival in Landgraaf is dit jaar begin juni.

En vandaag gaan zes jonge kandidaten van VVD, CDA, GroenLinks, D66, SP en PvdA gaan met elkaar in discussie over de topics die jongeren belangrijk vinden: werk, onderwijs, klimaat en hoe we met elkaar omgaan in Nederland. Vanaf 12.00 uur kun je zélf de vragen bedenken voor kandidaat-Kamerleden tijdens het Facebook Live-debat van NOS op 3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl