NOS NieuwsAangepast

Politici bij Jeugdjournaal: complimenten, debat en 'Torentje-prik'

Pechtold, Roemer, Asscher, Rutte, Buma en Wilders waren vandaag bij de NOS voor de opnames van een speciale verkiezingsuitzending van het NOS Jeugdjournaal, die komende zaterdag wordt uitgezonden. Daar speelden ze een aantal spelletjes, maar bespraken ze ook de spelregels van de politiek. In een debat kan het namelijk er nog wel eens hard aan toe gaan.

"We kunnen heel erg van mening verschillen, maar dan hoef je elkaar nog niet te haten", zei Mark Rutte (VVD). Daar was Alexander Pechtold (D66) het mee eens. "In debat mag je gewoon discussiëren, maar op elkaars verjaardag sturen we nog gewoon een sms'je hoor."

Pechtold heeft wel spijt van hoe hij situaties in een debat heeft aangepakt. "Vroeger was ik iets onzorgvuldiger. Toen gebruikte ik wel eens een grof woord. Maar toen leerde ik dat iedereen dan aandacht heeft voor dat grove woord en niet wat ik wilde zeggen, daarom probeer ik me nu daarin te beperken."

Rutte kan goed sorry zeggen

En sorry zeggen kan hij daarna ook wel, zegt hij. "Maar Rutte kan dat beter." PVV-leider Wilders zei dat hij nooit echt spijt heeft. "Soms ben je minder hard, soms ben je harder. Ik vind dat politici veel over elkaar mogen zeggen. Het moet geen tirade van scheldwoorden zijn, maar je moet kunnen zeggen wat je voelt."

Daarom denkt hij ook dat hij een goed voorbeeld voor kinderen is. "Maar dat zeg ik met een lach op mijn gezicht."

'Wilders dissen'

Ook Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA) en Lodewijk Asscher (PvdA) willen een goed voorbeeld zijn, ook voor hun eigen kinderen. "Ik probeer mijn best te doen", zei Roemer. "Maar je staat in een arena en dan ben je heel erg bezig met een debat. Dan denk ik wel eens: oh, nu ga ik te hard. Of was ik maar eerder opgestaan."

Asscher vindt het ook heel belangrijk dat mensen respect voor elkaar hebben. "Mijn kinderen vinden dat ik heel erg mijn best moet doen. Dan zeggen ze; je moet Wilders echt vet dissen. Maar ik vind het belangrijk dat er een verschil is tussen beetje plagen en pesten. Pesten doen we niet." Dat vindt Buma ook. "Je moet goed met een ander omgaan", zegt hij.

En buitensluiten, doen ze dat wel? Want PVV mag niet meedoen in de regering, wordt opgemerkt. "Nee, we sluiten niet buiten. Het mooie van politiek is dat je met een aantal partijen in regering zit, maar dat er ook nog partijen in de oppositie nodig zijn. Zodat ze ons in de gaten kunnen houden. Dat vind ik een mooie verdeling", zegt Roemer.

Kijk hier hoe de deelnemers vooraf uitkeken naar het Jeugdjournaal-debat:

'Kinderen stellen vragen die volwassenen niet durven te stellen'

Verplicht complimentjes geven

De mannen moesten elkaar ook complimenteren tijdens een spel. Wilders (PVV) prees Roemer (SP) om zijn lef. "Wat je ook van zijn ideeën vindt, hij staat er en hij staat er al jaren."

Toen was Roemer aan de beurt. Hij mocht een compliment aan Pechtold (D66) geven. "Hij is heel erg vasthoudend. Hij heeft veel ideeën in de politiek die niet de eerste keer lukken, maar hij houdt altijd vast. En als je volhoudt, krijg je uiteindelijk toch wel iets voor elkaar."

Konijn

Pechtold complimenteerde Buma (CDA), maar dat ging vooral over een konijn. "Politici laten niet vaak iets van zichzelf zien, maar heel lang twitterde Buma over zijn konijn. Nu is zijn konijn dood. We gunnen hem een nieuw konijn." Pechtold probeerde daar vooral mee te zeggen dat Buma zijn menselijke kant zo liet zien.

Buma uitte zijn bewondering voor Asscher (PvdA). "Hij is net begonnen als leider en meteen terecht gekomen in een verkiezingscampagne. Dat is een hele moeilijke baan, want je begint net. Maar dat doet hij ontzettend knap."

Wilders heeft humor

Rutte (VVD) is een hele aardige collega, vertelt Asscher. "Hij houdt rekening met je. Ik woon zelf in Amsterdam en wil graag samen met mijn kinderen eten. Toen zei Rutte: dan gaan we wel wat later vergaderen in Amsterdam. Dan houd je rekening met anderen en dat is echt aardig."

Het laatste compliment kwam van Rutte, voor Wilders. "Hij heeft humor, kan ontzettend lachen en maakt veel grappen. We zijn het heel vaak niet met elkaar eens en proberen elkaar dan onderuit te halen. Maar hij kan dan incasseren en ermee omgaan. Daarna krijg ik een sms'je: nou, je had me wel te pakken."

Beyoncé

Om te testen of de lijsttrekkers ook kennis hebben van zaken buiten de politiek, was er ook een vraag over welke beroemdheid de meeste likes ooit heeft gekregen op Instagram. Alexander Pechtold (D66) wist het antwoord.

'Hoe weet jij dat nou, Alexander?'

Aan de hand van een kwartet werden de politieke thema's op de partijprogramma's besproken. De politici legden aan de kinderen in gemakkelijke taal uit wat ze belangrijk vinden en gingen in debat met hun collega's. Daarbij werden geen opvallende uitspraken gedaan.

Ook speelden de lijsttrekkers, én de kinderen en presentatoren, nog de Mannequin Challenge. Bij dit spelletje moet iedereen zo stil mogelijk blijven staan zodat het lijkt alsof iedereen een paspop is.

Lijsttrekkers maken indruk tijdens mannequin-challenge

Het debat werd afgesloten met het een variant op Ezeltje-prik. Daarbij mochten de lijsttrekkers met een blinddoek een magneet op een afbeelding van het Torentje proberen te plakken.

Dat lukte een aantal lijsttrekkers erg goed, ook al speelden sommigen vals door te voelen waar de andere magneten zaten. Één lijsttrekker had echter pech: Lodewijk Asscher (PvdA). Zijn magneet kwam niet in de buurt van het Torentje terecht, hij zat zelfs helemaal buiten het geïmproviseerde dartbord.

Het hele debat zien? Zaterdag om 19.00 uur zie je de hele uitzending.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl