Resten van het krottendorp bij Foggia
NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse koppelbazen verdacht van brand in Italiaans krottendorp

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Er komt een gerechtelijk onderzoek naar de brand in het krottendorp van migranten bij de Italiaanse stad Foggia. Bij de brand kwamen afgelopen vrijdag twee landarbeiders uit Mali om het leven. Onderzoekers vermoeden dat het vuur in het zogenaamde ‘Afrikaanse getto’ is aangestoken.

De brand zou gelijktijdig op vier plaatsen in het krottenkamp Rignano Garganico zijn uitgebroken, vermoeden politieonderzoekers. In de vuurzee werden ongeveer 700 hutjes en huisjes van karton, golfplaat en plastic verzwolgen.

Onderzoek naar brand krottendorp vluchtelingen Italië

Een groot deel van de immigranten van het getto is ondergebracht in een tentenkamp in de buurt. Een ander deel weigert weg te gaan bij de smeulende resten en is al begonnen een nieuw krottendorp op te zetten.

"We kunnen nergens anders heen. Het opvangkamp zit al vol, en dit is de enige plek waar ik misschien nog werk op het land vind", zegt een jongen van 29 in een groezelig jack en met een muts diep over zijn ogen. Hij zit met een groep landgenoten uit Gambia bij een stapel matrassen en een paar houten schotten ter beschutting tegen de wind. Na enige aarzeling wil hij praten. "Maar het is alleen omdat je Engels spreekt. De Italianen haten ons. Ze behandelen ons als honden."

Afpersingen

Toen het vuur vrijdag rondraasde was de ontruiming van Rignano Garganico al ingezet. Volgens justitie was het kamp in de greep van Afrikaanse criminelen die als koppelbazen voor hun eigen landgenoten opereerden. Om in het krottendorp te ‘mogen’ wonen werden immigranten afgeperst. Ook stelden de koppelbazen een ‘huur’ van 50 euro per jaar vast voor iedere nieuwkomer. Ook zouden ze gedreigd hebben met brand als justitie het kamp zou binnenvallen.

De brandweer in het kamp Rignano Garganiuco bij Foggia

Volgens Italiaanse vakbonden en hulporganisaties vallen illegale Afrikanen steeds vaker in handen van criminelen. Ze komen zo in een vicieuze cirkel van uitbuiting, overlevend tussen karton en plastic, vertelt vakbondsman Daniele Iacovelli. "Het is een systeem van uitbuiting waarop geen enkele controle is. Vooral in de Italiaanse landbouw zie je het al jaren gebeuren. Het zijn niet alleen de Afrikanen. Ook Bulgaren en Roemenen eindigen in de krottenwijken."

Uitzichtloosheid

Om de regionale vakbondsman slingert een spoor van bedspiralen, stukken verwaaid asbest en rammelende brokken golfplaat. Tussen de puinhopen van het afgebrande kamp zoeken kleine groepjes Afrikanen naar bruikbare spullen.

Hulpverleners en ambulances in Rignano Garganico

Alleen al rond een stad als Foggia zijn zes krottenkampen, weet Iacovelli. "Hier vlakbij begint het volgende kamp. Daar zitten nu 1500 immigranten. Hun situatie is niet veel beter. Iedereen eindigt in dezelfde cirkel van uitzichtloosheid. Het is voor de koppelbazen in de landbouw makkelijk werken."

Spoorloos

Tijdens de top van het oogstseizoen trok Rignano Garganico rond de drieduizend illegale landarbeiders. De Italiaanse justitie zegt op zoek te zijn naar zeker acht van de koppelbazen uit het krottendorp. Maar de mannen zijn vooralsnog spoorloos.

De afgelopen twee maanden kwamen bijna 20.000 nieuwe immigranten via de Middellandse Zee naar Europa, waarbij 521 mensen verdronken. Voor Italië staat de teller nu op 15.760, zo staat in een rapport dat de Internationale Organisatie voor Migratie vandaag uitbracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl