Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië

Nieuwe namen op Nederlandse terrorismelijst

Minister Koenders heeft de nationale terrorismelijst uitgebreid met de namen van tien Nederlanders. Zij zijn volgens de overheid betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. Daarmee komt het aantal namen op de lijst op honderd: 86 mannen, 11 vrouwen en 3 organisaties staan er nu op de lijst.

Doordat ze op de terrorismelijst staan, kunnen ze niet meer bij hun geld komen. De maatregel heeft ook gevolgen voor mensen in hun omgeving. Het is namelijk verboden geld te geven aan personen die op de lijst staan. Familie of vrienden die dit wel doen, riskeren een boete of zelfs een gevangenisstraf.

Lijsten delen

De nationale terrorismelijst moet de financiering van terrorisme voorkomen. De Nederlandse lijst wordt ook binnen de EU gedeeld.

Het kabinet dringt erop aan dat andere lidstaten hun eigen lijsten ook delen. Door alle terrorismelijsten openbaar te maken en te delen, wordt het volgens minister Koenders voor EU-burgers en financiële instellingen inzichtelijker voor wie de maatregelen gelden.

Nederland moedigt ook het gebruik van de Europese terrorismelijst aan. "We moeten voorkomen dat iemand die op de nationale lijst staat, in een ander Europees land wel aan geld kan komen. Europese bevriezingen maken de aanpak daarom effectiever", zegt Koenders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl