Het voorschrift dat vrouwen hakken dragen is seksistisch, vindt het Britse parlement
NOS NieuwsAangepast

Britse parlementariërs: geen verplichte hoge hakken voor vrouwen

In Groot-Brittannië hebben parlementariërs het bedrijfsleven opgeroepen om seksistische kledingvoorschriften te schrappen, zoals verplichte hoge hakken voor vrouwelijke medewerkers. Ze deden die oproep in een debat dat was aangezwengeld door receptioniste Nicola Thorp.

Thorp begon in december 2015 een online petitie nadat ze zonder betaling door accountant PWC naar huis was gestuurd omdat ze platte schoenen droeg. De petitie werd in korte tijd door meer dan 150.000 mensen ondertekend. Daardoor werd het mogelijk een debat over dit onderwerp in het parlement af te dwingen.

Naar aanleiding van de petitie deden parlementariërs onderzoek naar de huidige kledingvoorschriften in Britse bedrijven. Een van de leden van de commissie Vrouwen en Gelijkheid is Helen Jones (Labour). Zij is geschrokken: "We kwamen een houding tegen die meer thuishoort in de jaren 50, om niet te zeggen 1850, dan in de 21e eeuw."

"Geen uitgroei"

Het uitzendbureau dat receptioniste Thorp naar PWC stuurde, Portico, hanteerde op dat moment bijvoorbeeld als voorschrift dat vrouwelijke werknemers doorschijnende panty's moesten dragen. Daarnaast mocht hun kapsel geen uitgroei vertonen, hun make-up moest geregeld worden bijgewerkt en de schoenen dienden een hak te hebben van 5 tot 10 centimeter.

De parlementaire onderzoekcommissie maakt melding van honderden vrouwen die hen vertelden over de pijn en de schade die het lopen op hakken bij hen op lange termijn had veroorzaakt. Ook kregen ze klachten van vrouwen die werden verplicht om hun haar te blonderen en kleding te dragen met een decolleté.

Het parlementaire onderzoek toont ook aan dat er veel meer sectoren zijn waar nog steeds discriminerende kledingvoorschriften gelden, zoals winkelbedrijven en het toerisme.

Druk op bedrijven

Nicola Thorp eist dat er voorschriften komen die meer van deze tijd zijn: "Twintig jaar geleden mochten vrouwen niet eens een broek dragen bij het werk dat ik nu doe." Volgens haar is dat veranderd doordat veel vrouwen dat niet langer pikken.

De uitkomst van het debat in het Britse parlement heeft geen wettelijke status. De parlementariërs willen er wel druk mee uitoefenen op bedrijven om richtlijnen te laten vallen die wel voor vrouwen gelden, maar niet voor mannen.

De Britse regering zegt dat er al wettelijke maatregelen zijn die het bedrijven verbiedt om vrouwen te discrimineren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl