Mike van Duinen heeft Excelsior naar 1-1 geschoten tegen AZ

AZ thuis ook niet langs Excelsior

Drie dagen na het behalen van de bekerfinale heeft AZ in eigen huis niet kunnen winnen van Excelsior. De Rotterdammers, die in de eredivisie in de achttien eerdere duels nog nooit wonnen in Alkmaar, hielden de Noord-Hollanders op 1-1.

AZ heeft het dit seizoen lastig in eigen stadion. Zo leed de ploeg al voor de negende keer in twaalf thuiswedstrijden puntenverlies in de eredivisie. In alle competities staat de teller pas op acht zeges in 22 duels.

Ook ditmaal leken de Alkmaarders al snel in de problemen te komen. Hicham Faik stond na twee minuten oog in oog met doelman Tim Krul, maar schoot naast. AZ nam daarna het initiatief en Excelsior moest terug.

Matte indruk

De Rotterdammers, die ondanks de degradatiezorgen voor rust een matte indruk maakten, kwamen nog goed weg bij een kopbal van Ron Vlaar (fraaie redding Warner Hahn), maar na twintig minuten scoorde Dabney dos Santos wel. De vleugelspits had na een vlotte aanval drie pogingen nodig om via de doelman de bal in het doel te krijgen.

Dabney dos Santos schiet AZ naar 1-0

De dadendrang van AZ nam daarna af en Excelsior nam na rust het heft in handen. Fredy stuitte bij een dot van een kans nog op Krul en Jonas Svensson haalde een inzet van Ryan Koolwijk van de lijn, maar Mike van Duinen schoot na een uur na een misser van Vlaar uit de draai prachtig raak.

Excelsior had ook in het vervolg de overhand. AZ kwam er aanvallend niet aan te pas en de beste kansen waren voor de bezoekers. Een eerste zege voor de Rotterdammers in Alkmaar zat er echter niet in.