Sven Kramer traint met zijn ploeggenoot Patrick Roest in Hamar
NOS SchaatsenAangepast

Moet Kramer al vrezen voor debuterende ploeggenoot Roest?

Sven Kramer vindt het mooi om te zien dat zijn jonge ploeggenoot Patrick Roest goed presteert bij de WK allround in Hamar. Maar zou hij het nog steeds zo mooi vinden als de 21-jarige Roest hem zondag na de 1.500 meter voorbijgaat in het klassement? Waarschijnlijk niet. Kramer: "Dat is wel een ritje voor de eer, zeker."

De debuterende Roest moet zondag 0,42 seconde goedmaken op Kramer op de 1.500 meter. De twee ploeggenoten rijden tegen elkaar in het Vikingschip.

Kramer: 1.500 tegen Roest wordt 'ritje voor de eer'

Roest kijkt uit naar het rechtstreekse duel met zijn 'leermeester'. "Het is lastig om Sven te verslaan op de 1.500 meter dit jaar, maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Het gaat een mooie race worden. Ik heb de laatste binnenbocht. Dat is wel in mijn voordeel", zegt Roest, die niet bang is voor de reactie van Kramer als hij van hem wint.

"Ik denk dat het geen probleem is. Misschien vindt hij het alleen maar mooi als het een beetje spannend wordt. Maar het is natuurlijk lastig om hem te verslaan. Dat komt misschien ooit..."

Nu nog leuk

Kramer vindt het inderdaad leuk dat zijn jonge ploeggenoot het zo goed doet in Hamar. "Het zou heel goed kunnen dat het minder mooi wordt, maar vooralsnog gaat mijn niveau ook omhoog door Patrick. En zijn niveau gaat hopelijk ook omhoog door mij. Dan moeten we het vandaag tegen elkaar uitvechten op het ijs", aldus de achtvoudig wereldkampioen allround.

Dat de 21-jarige Roest bij zijn debuut op een WK allround na twee afstanden tweede staat, is sowieso wel een verrassing te noemen. Op de 500 meter reed hij in een persoonlijk record naar de vierde tijd en ook op de 5.000 meter verbeterde hij zichzelf flink.

Roest: lastig om Kramer nu te verslaan, maar misschien ooit...

Gaatje vergroten op de 1.500 meter

"Ik wist dat ik in vorm was, maar dat ik in één keer vier seconden van mijn PR zou afrijden, had ik nooit verwacht", aldus Roest, die wel realistisch blijft.

Dat duel met Kramer is mooi, maar hij maakt zich geen illusies. Roest kijkt niet naar de eerste plaats van zijn ploeggenoot, want gezien zijn minder sterke 10.000 meter vormt Roest geen reële bedreiging voor Kramers negende wereldtitel. Hij wil zijn tweede plaats proberen vast te houden.

"Ik denk dat het heel spannend wordt. Ik heb nu een gaatje met Jan", wijst hij op de marge van 0,47 seconde met achtervolger Blokhuijsen. "Dat moet ik op de 1.500 meter zien uit te breiden, want op de tien kilometer zal ik misschien een beetje verliezen. De tweede plaats is het doel nu. Dat zou perfect zijn bij mijn debuut op een WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl