NOS NieuwsAangepast

Chinezen krijgen belofte van schone blauwe hemel

De Chinese premier Li Keqiang heeft in een toespraak op het Nationale Volkscongres beloofd dat de strijd tegen luchtvervuiling wordt opgevoerd. "We zullen onze hemel weer blauw maken", sprak hij tot 3000 toehoorders van de Communistische Partij.

De belofte van de premier volgt op toenemende onrust en onvrede bij de bevolking over de zware milieuvervuiling waar het land nog altijd mee te maken heeft. Sinds 2013 is de lucht op veel plaatsen wel schoner geworden, maar in grote steden waaronder Peking is de lucht nog geregeld vuiler dan goed is voor de gezondheid van zijn inwoners. Velen dragen dan ook mondkapjes en houden apps die de luchtkwaliteit meten nauwlettend in de gaten.

Milieuwetten en andere regelgeving zullen strikt worden nageleefd, waarschuwde de premier. Lokale functionarissen die onvoldoende werk maken van handhaving zullen "volledig verantwoordelijk" worden gehouden. Bedrijven die in hun regio goed zijn voor veel banen en economische groei kunnen nu nog te vaak hun gang gaan, zonder dat overtreding van milieuwetten leidt tot sancties.

Kolen

Premier Li erkende dat Chinezen "wanhopig wachten" op een snelle verbetering van de luchtkwaliteit. De overheid wil kolencentrales moderniseren en versneld inzetten op de omschakeling naar duurzame energiebronnen. Daarbij zijn investeringen in het elektriciteitsnetwerk hard nodig omdat het netwerk nu de toegenomen energie uit wind- en zonne-energie niet aankan, waardoor netbeheerders alsnog kiezen voor traditionele energiebronnen.

China is nog altijd sterk afhankelijk van kolencentrales, al is het aandeel op het totale energieverbruik voor het derde jaar op rij gedaald. Kolen zorgen nu voor 62 procent van het Chinese energieverbruik.

Li sprak verder de doelstelling uit van 6,5 procent economische groei. De prognose is lager dan vorig jaar, toen werd nog uitgegaan van een groei tussen 6,5 en 7 procent. De op een na grootste economie ter wereld groeide vorig jaar met 6,7 procent, dat was de laagste groei in 26 jaar.

Hervormen

China wil sinds enkele jaren de economie minder afhankelijk maken van de industrie en investeringen. De regering wil omschakelen naar een diensteneconomie waarbij consumentenuitgaven belangrijker worden. Om overcapaciteit te verkleinen, worden fabrieken gesloten. Premier Li zegt dat China doorgaat met deze hervormingen.

De premier kondigde ook aan wat te willen doen aan de massale overcapaciteit van staal dat China produceert. Die overproductie is de VS en Europa een doorn in het oog omdat de prijzen op de internationale markt daardoor flink zijn gezakt. De VS en Europa waarschuwen al langer dat er duizenden banen op het spel staan.

Ook zal de kolenproductie worden teruggeschroefd. China's handelspartners maken ook al langer bezwaar tegen de grote hoeveelheden aluminium die China produceert maar daarover zei Li niets.

Wel beloofde hij private bedrijven, inclusief buitenlandse, "gelijke kansen" en "eerlijke regelgeving" in de overwegend staatsgeleide economie. Kleine bedrijven kunnen belastingverlagingen tegemoetzien en ook de bureaucratie waar nieuwe bedrijven mee te maken krijgen, moet worden verminderd. De maatregelen sluiten aan bij eerder toezeggen van partijleiders dat private bedrijven een belangrijkere economische rol mogen spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl