Ireen Wust zwaait naar het publiek in het Vikingschip
NOS SchaatsenAangepast

Wüst weet: ik moet nog flink aan de bak

Niet vijfvoudig wereldkampioene allround Ireen Wüst, en ook niet viervoudig winnares Martina Sáblíková, gaat na twee van de vier afstanden bij de WK allround aan de leiding. De Japanse Miho Takagi staat bovenaan na de 500 en de 3.000 meter in Hamar. Maar wat zegt dat? Kan Wüst zondag toch haar zesde wereldtitel pakken?

"Ik sta er goed voor, maar ik moet nog hard aan de bak", weet Wüst.

Op de 1.500 meter moet de Brabantse 0,61 seconde goedmaken op de Japanse Takagi, die vorig jaar bij de WK als zesde eindigde. Dat moet kunnen, denkt Wüst. Maar makkelijk wordt het niet. "Zij kan ook wereldse 1.500 meters rijden. Ik moet zelf echt een dijk van een 1.500 meter rijden, en dan een super vijf kilometer. Het is zeker mogelijk."

Wüst worstelt met bandje: zal toch niet gediskwalificeerd worden?

Bandje

Op de 3.000 meter moest Wüst 4,02 goedmaken op Takagi, maar ze snoepte 'slechts' 2,81 van haar achterstand af. Dat wijt Wüst zelf aan een zware rit én een afglijdend bandje.

"Ten eerste voelde ik opeens mijn bandje in mijn hand. Dat probeerde ik weg te gooien. Ik dacht: ik zal toch niet gediskwalificeerd worden", aldus Wüst. De jury besloot haar niet te diskwalificeren, omdat ze het bandje niet zelf weggooide.

Toch had de 30-jarige schaatsster er wel last van. "Ik was al moe, maar het haalde me wel iets uit mijn concentratie. Maar ik had de race ook vlakker moeten houden."

De Jong wil strijden voor zilver: dood of de gladiolen

Dood of de gladiolen voor De Jong

Antoinette de Jong staat na een sterke 3.000 meter derde in het klassement. Op die plaats eindigde ze vorig jaar ook al. Dus de 21-jarige schaatsster wil nu meer.

"Ik moet morgen een goede, technische 1.500 laten zien en dan is het op de 5.000 meter de dood of de gladiolen. Dan kan er veel gebeuren. Maar Sáblíková is ook wel gebrand op een goede tweede dag, denk ik", aldus De Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl