NOS SchaatsenAangepast

WK allround: niet Wüst maar Takagi leidt na twee afstanden

De Japanse Miho Takagi gaat na twee afstanden verrassend aan de leiding bij de WK allround. In Hamar wist de nummer zes van de WK van vorig jaar haar voorsprong op Ireen Wüst op de 3.000 meter vast te houden.

WK allround: 3.000 meter (v)

Wüst moest 4,02 goedmaken op de Japanse, maar dat lukte niet. De vijfvoudig wereldkampioene klokte 4.03,71, wel 2,81 seconden sneller dan Takagi, maar dus niet genoeg voor de koppositie.

De uitgangspositie van Wüst voor dag twee is toch niet verkeerd. Op de 1.500 meter heeft de Brabantse zondag een achterstand van 0,61 seconde op Takagi.

Op de 3.000 meter klokte Takagi in een rechtstreeks duel met Antoinette de Jong 4.06,52. De Jong reed 4.03,77 en klom daardoor naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Sáblíková knokt zich terug

Titelverdedigster Martina Sáblíková kwam na een mindere 500 meter toch weer in de buurt van de topdrie dankzij een sterke 3.000 meter: de Tsjechische won de afstand in 4.02,21 en steeg naar de vierde plaats in het klassement.

Marije Joling speelt geen rol meer in dat klassement. De 3.000 meter reed ze in 4.07,91, waardoor de Nederlands kampioene na twee afstanden 12e staat.

Afglijdend bandje

Na afloop maakte Wüst zich zorgen over een eventuele diskwalificatie. In de bocht gleed haar bandje van haar arm. Bob de Jong werd daar in 2015, tijdens zijn laatste 10 kilometer destijds, voor gediskwalificeerd. De arbitrage in Hamar besprak het voorval, maar besloot om Wüst niet te diskwalificeren.

De regel luidt: als je het bandje zelf afgooit word je gediskwalificeerd, als het van je arm afglijdt niet.

Het klassement na twee afstanden bij de WK allround

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl