Politieke leiders verdeeld over niet-stemmende koning
In de Tweede Kamer wordt zeer verschillend gereageerd op het niet-stemmen van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. De PvdA en D66 vinden dat elke stem belangrijk is en dat het Koninklijk Huis juist het goede voorbeeld moet geven. Het CDA is het daar absoluut niet mee eens, met als argument dat een koning juist boven de partijen moet staan.
Willem-Alexander heeft wel stemrecht, maar maakt er net als zijn vrouw en moeder geen gebruik van. "De koning gebruikt zijn stemrecht niet, omdat hij onpartijdig is", schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst op de website van het Koninklijk Huis.
Stemgeheim
PvdA-leider Asscher en D66-leider Pechtold vinden dat vreemd, zeiden ze in het radioprogramma Kamerbreed. Asscher noemt het zonde, "want elke stem telt". Beide politici vinden het ook niet nodig om op deze manier een soort onpartijdigheid uit te stralen, "want er bestaat een stemgeheim" waardoor niet naar buiten komt wat mensen hebben gestemd. CDA-leider Buma noemt de opstelling van de koning juist. "Het is heel verstandig omdat een koning afstand moet houden van de politiek", aldus Buma.
Het Reformatorisch Dagblad besteedde in 2005 ook al aandacht aan het 'niet-stembeleid' van de Oranjes. De krant schreef toen dat koningin Juliana wel stemde, toen zij afstand van de troon had genomen. Ze deed dat in haar woonplaats Baarn. Haar voorkeur zou naar verluidt ergens hebben gelegen bij de PvdA en D66.