NOS NieuwsAangepast

Raad voor de rechtspraak: in 2020 is tekort aan rechters weggewerkt

De Raad voor de rechtspraak gaat de komende jaren meer rechters werven. Dat is nodig vanwege de hoge werkdruk; de rechters moeten vaak overwerken. De raad heeft er vertrouwen in dat in 2020 alle vacatures zijn opgevuld en overwerken tot het verleden behoort.

De raad reageert hiermee op een bericht in dagblad Trouw. De krant meldt dat er de komende twee jaar een tekort van 227 rechters dreigt te ontstaan. Volgens een woordvoerder van de raad is dat getal niet definitief en moet nog worden uitgerekend hoeveel extra rechters er nodig zijn.

Kandidaten

Trouw schreef ook dat rechtbanken grote problemen voorzien bij het werven van nieuwe rechters. De krant concludeert dat de opleiding tot rechter niet in staat is om voldoende mensen af te leveren. Er zijn te weinig kandidaten die aan de eisen voldoen.

Trouw baseert zich op vertrouwelijke verslagen van vergaderingen van de Raad voor de rechtspraak en de zeventien presidenten van de rechtbanken en andere rechtsprekende instanties.

Eind november kwamen de Raad voor de Rechtspraak en presidenten bij elkaar om over de toekomst van de rechtspraak te praten. Ook de werving, selectie en opleiding van rechters werd daar besproken. Met 71 rechters die dit jaar hun opleiding afronden is er nog een tekort van 99 rechters. Volgend jaar zouden er 128 bij moeten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl